Csal a Samsung a TV-k energiahatékonysági tesztjével?

1. Oldal

A The Guardian szerint, egy független laboratórium állítja, bizonyítékot talált arra, hogy egyes Samsung TV-k az energiahatékonysági tesztek kijátszására tervezett megoldást használnak. A Samsung cáfol, az Európai Bizottság vizsgálatot indít az ügyben.
Az EU által finanszírozott ComplianTV egy vizsgálat során úgy találta, hogy bizonyos Samsung TV-k a laborban következetesen alacsonyabb energiafogyasztást mutatnak, mint a valós használat során. A nem publikus vizsgálatról a The Guardian beszámol be.

Samsung_SUHD_TV.jpg
Az EU néhány éve előírásokat vezetett be a TV-k energiafogyasztásának csökkentésére, és négy éve kötelező a TV-k energiafogyasztási címkézése is.

A laboratórium azt tapasztalta, hogy ha nem a TV gyártók által is jól ismert IEC által kidolgozott, DVD-k és TV csatornák programjainak videoklipjeiből összeállított szabványos teszt műsorsort használta, hanem a való életből származó videók sorát, akkor a kérdéses Samsung TV-k energiafogyasztása megnőtt. A február óta tudott ellentmondásos teszteredményekről akkor azt írták: „A laboratóriumok a mérések során különböző TV-viselkedéseket vettek észre és ez felvetette annak lehetőségét, hogy a TV-k érzékelik a teszteljárást és ahhoz illesztik energiafogyasztásukat. Ilyen jelenség nem bizonyosodott be a ComplianTV vizsgálataiban, de néhány tesztelt televízió azt a benyomást keltette, hogy azok érzékelték a teszthelyzetet.”

A ComplianTV úgy véli, hogy a teszt kijátszásáért a Samsung „Motion lighting” funkciója felelős, ami a tartalom típusától és a környezeti fénytől függően automatikusan állítja a képernyő fényerejét, márpedig az LCD TV-k energiafogyasztását leginkább ettől függ.

A Samsung nem vádolható azzal, hogy bármi jogszerűtlenséget követett el, de számos érintett úgy véli, hogy az EU vizsgálati eljárása túl laza és nagyvonalú, ezért a gyártók kijátszhatják azt. Rudolf Heinz a ComplianTV projektmenedzsere szerint: „A Samsung betartja a törvény betűjéhez, de a szellemét nem”.

A problémára korábban már felhívta a figyelmet a Svéd Energia Ügynökség Tesztlaboratóriuma, mely talált TV-ket, melyek egyértelműen felismerik a teszteléshez használatos szabvány (IEC) filmet, és ezt futtatva a képernyő fényerejének állításával azonnal csökkentik az energiafelhasználást. Három éve az Egyesült Királyság tudatta az EU Bizottságával, hogy egyes televíziók a tesztek kijátszására tervezett előre telepített szoftverrel kerülnek piacra. Az USA-ban hasonlót tapasztalt a National Resources Defense Council, amit úgy emlegettek, hogy „furcsa anomália egy gyártó TV-ivel”.

Az EU Bizottság a Volkswagen-botrány kapcsán megígérte, hogy betiltja az úgynevezett „hatástalanító eszközöket”, azaz a manipulációs mechanizmusokkal felruházott termékeket, és vizsgálatot kezdeményez a TV-k és egyéb fogyasztási cikkek kapcsán.

„A Bizottság konkrét szöveget javasol annak tisztázására, hogy ez (a hatástalanító eszközök használata) illegális, és hogy a termékek, amelyek eltérően viselkednek a tesztkörülmények között nem tekinthető megfelelőnek”, mondta egy bizottsági szóvivő, majd hozzátette: „A Bizottság megvizsgálja, hogy ezt a gyakorlatot alkalmazzák-e a más termékcsoportokban.”

A Samsung hivatalos blogján utasítja vissza a csalás vádját. A cég szóvivője a The Guardian cikkében kifejti, hogy nem hasonlítható össze a VW hatástalanító eszköze és a „Motion lighting”. „Ez nem egy csak a megfelelőségi vizsgálat közben aktiválódó beállítás. Éppen ellenkezőleg, ez egy a „dobozból kivéve” (elérhető) beállítás, ami, ha videó mozgást érzékel, csökkenti a teljesítményt.”

Kapcsolódó linkek:

Samsung JU6800: új 4K TV széria kvantumpötty technológiával
Samsung: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Jönnek az első EU energiafogyasztási címkével ellátott TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .