A Panasonic kínál elsőként Ultra HD Blu-ray lejátszót

1. Oldal

A CEATEC elektronikai kiállításon most bemutatott Panasonic DMR-UBZ1 Ultra HD Blu-ray lejátszó 400.000 japán jenért (kb. 920.000 Ft) november közepétől kerül forgalomba Japánban.
Az év elején a Panasonic már bemutatott egy prototípus Ultra HD Blu-ray lejátszót, de a szeptemberi berlini IFA-n csak egy típusjelzés nélküli új külsejű készüléket láthattak a figyelmesebb látogatók egy eldugott hátsó szobában. Bemutatták viszont a Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray lejátszót, ami viszont csak 2016-ban kerül piacra.

Panasonic DMR-UBZ1.jpg
A Japánban bemutatott és november közepétől forgalmazott Panasonic DMR-UBZ1 lehet így a világon az első megvehető Ultra HD Blu-ray lejátszó. A készülék az Ultra HD Blu-Ray lemezek lejátszását a formátumnak megfelelően HEVC (H.265) dekódolással, 3.840×2.160 pixel felbontással, csatornánként 10 bites színfelbontással, 4:2:0 szín-mintavételezéssel, maximum 60p képfrissítéssel, Rec.2020 színtartománnyal és a nagy dinamikatartomány (HDR) EOTF és metaadatok kezelésével támogatja. Internetre kapcsolódva Netflix és YouTube 4K tartalmakat is lejátszik a készülék HDCP 2.2 tartalomvédett HDMI 2.0a kimenetein át.

Panasonic DMR-UBZ1_elolap_csat.jpg
A DMR-UBZ1 ugyanakkor a japán digitális földi és műholdas tévéműsorok rögzítésére is képes 3TB-os beépített merevlemezére. A készüléken a HDMI mellett digitális optikai, koaxiális és analóg sztereo audiokimenet, Ethernet port valamint SD kártyanyílás és USB port is van, mely utóbbiakon át 4K tartalmak is lejátszhatóak. De ez még mindig nem minden, mert a lejátszó a nagyfelbontású 192kHz/24 bites audiót is támogatja. Merevlemezről, USB tárolóról és akár Wi-Fi kapcsolaton át DLNA kliensként hálózati médiaszerverről ALAC, FLAC, WAV és DSD fájlok lejátszása is lehetséges.

A Panasonic Európában és Amerikában egyelőre nem kínál Ultra HD Blu-ray lejátszót, és a DMR-UBZ1 400.000 jenes (kb. 920.000 Ft) ára nem is lenne vonzó, mivel az kb. hatszor több, mint amire a piac számít.

Kapcsolódó linkek:

Samsung UBD-K8500: az első Ultra HD Blu-ray lejátszó
Panasonic DMP-BDT570: új felsőkategóriás Blu-ray lejátszó
Ultra HD Blu-ray: a Digital Bridge-el merevlemezen is lehet a film
Ultra HD Blu-ray: kezdődik az engedélyezés
Panasonic: 4K Ultra HD OLED TV szeptembertől a kínálatban?
Az Ultra HD BD lejátszók nem lesznek sokkal drágábbak
Ultra HD Blu-ray: kész a szabvány és itt az új logó
Samsung: 2015-ös Blu-ray lejátszók ívelt házzal is
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról
Panasonic: kész a prototípus 4K Blu-ray lejátszó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .