Jönnek az első EU energiafogyasztási címkével ellátott TV-k

1. Oldal

Az Európai Bizottság szeptember végén megjelent rendelete értelmében jövő év végén már minden az EU-ban forgalmazott tévékészüléken ott lesz az azok energiafogyasztását jelző címke, de a Sharp már idén elkezdi teljesíteni az előírást.


A tévékészülékek gyártóinak 2011. november 30-tól kell termékeiken elhelyezni az azok energiafogyasztását jelző EU előírásoknak megfelelő címkét. Az Európai Bizottság tévékészülékekre vonatkozó Energia címkézési rendelkezései szeptember vége óta ismertek. Az 1992. óta háztartási készülékeken már használthoz hasonló címke azonban már 2010. december 28-tól használható. Az elsők között a Sharp már be is jelentette, hogy azonnal elkezdi ellátni forgalomba kerülő készülékeit a megfelelő címkével.

EU_energiacimke.jpg
A normál műkdés során Wattban mért teljesítményfelvétel mellett a címkén fel kell tüntetni a készülék éves (365 napos) energiafogyasztását is napi négyórás üzemelés mellett. Azt is jeleznie kell a gyártónak vagy beszállítónak, hogy a televíziónak van-e hálózati tápkapcsolója. A készülékek energiahatékonyságát jelenleg hét, A-tól, G-ig terjedő osztályba sorolják. Az elkövetkező években a készülékek fejlődésével párhuzamosan ütemezve bevezetik az „A+”, „A++” és „A+++” illetve ezzel együtt kivezetik a „G”, „F” és „E” energiahatékonysági osztályokat. A besorolás attól függ, hogy az adott TV normál működése közbeni teljesítményfelvétele miként aránylik egy számított teljesítményértékhez, mely utóbbi egy fix értékből és egy a képfelület nagyságával egyenesen arányos értékből tevődik össze.

A követelmények elég magasak. Például egy tipikus mai 102 centis (40 inch) képátlójú, 16:9-es arányú képernyővel, egy-egy analóg és digitális hangolóegységgel rendelkező televízió csak akkor sorolható be az „A” energiahatékonysági osztályba, ha teljesítményfelvétele 49 és 64 Watt között van. A megítélésnél azt is figyelembe veszik, hogy csak egy egyszerű tévéképernyőről van-e szó, vagy egy tévékészülékről, amibe egy vagy két hangoló-, vevőegységet és esetleg merevlemezes meghajtót is építenek.

Kapcsolódó linkek:

Az új ENERGY STAR szabályok kihathatnak a jövő TV-ire
A plazmatévék állítólagos európai betiltásáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .