MinDig TV Extra: novembertől változik a csatornakínálat

1. Oldal

Október 1-től a MinDig TV Extra a TV előfizetés mellé már vezetékes internetet, illetve csomagban mobil hang- és internetszolgáltatást is kínál. Novembertől a programkínálatból többek között kikerül a Sport1 és a Sport2, de lesz helyette Eurosport is.


Az Antenna Hungária MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatására jelenleg 112 ezer háztartás fizet elő országszerte. Az immár ismét teljes egészében állami tulajdonú cég piackutatásaira hivatkozva novembertől módosítja televíziós programkínálatát, valamint vezetékes és vezeték-nélküli internetszolgáltatást is kínál. Az októbertől bővülő szolgáltatási körben úgymond „családbarát” mobil hang- és internetcsomagok is szerepelnek. (Részleteket lásd a MinDig TV Extra weboldalán.)

MinDigTV_Extra_AH.jpg
2015 novemberétől a MinDig TV Extra Családi csomagba a Minimax, a Sport1 és a Sport2 csatornák helyett a Story4, az Eurosport és a Nickelodeon csatornák kerülnek be, míg az Aktív+ kiegészítő csomagba a History csatorna helyett az Eurosport2, valamint a SportKlub programok. Ezen kívül az Alapcsomagból kikerül a hatoscsatorna. Ezáltal a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások kínálatában 58 TV csatorna lesz elérhető. A Story4 csatorna már október 1-től felkerül a kínálatba, ráadásul egy hónapig kódolatlanul, az összes MinDig TV felhasználó részére elérhető. A csatorna a D jelű multiplexen a 44. programhelyen fogható.

Az Antenna Hungária (AH) nem tervez lényegi műszaki fejlesztéseket a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás terén az elkövetkező 4-5 évben. A jelenlegi 5 multiplexen 91 adótelephelyről sugárzott DVB-T szabványú MPEG4/AVC (H.264) videotömörítésű műsorsugárzó technológiával a jelenlegi programkínálat tovább már nem bővíthető. Bár egyre több új TV és más készülék alkalmas a multiplexek csatornakapacitásának jobb kihasználását biztosító DVB-T2 modulációs szabvány szerinti vételre, de az erre való átállást egyelőre nem tervezi az AH, ahogy a 4K UHDTV műsorterjesztés lehetőségét is csak figyelemmel kísérik, de ilyen kísérleti sugárzást a közeljövőben nem terveznek.

2020-ban Genfben újraosztják a frekvenciákat, ami alapvetően érintheti majd a hazai földi televíziós műsorsugárzás lehetőségeit is. Feltehetően ezután vezetik be a DVB-T2 modulációs szabványt és ahhoz kapcsolódóan a hatékonyabb HEVC (H.265) videotömörítést is.

Az AH fejlesztési terveiben nyilván fontos szerepet játszik, hogy a hagyományos tévézés globálisan visszaszorulóban van, és becslések szerint éppen 2020. táján a fogyasztók már ugyanannyi időt fognak eltölteni hagyományos TV műsorsugárzás, mint online tartalmak nézésével. A 2013 végétől működő és négy platformra (Android, iOS, Windows Phone és Windows 8) telepíthető MinDig TV Applikáció is túl van az 1 millió letöltésen, vagyis sokan nézik már most is a szolgáltatás így elérhető tartalmait interneten át, most még ingyen.

Kapcsolódó linkek:

Jövőre már világviszonylatban csökken a hagyományos tévézés
MinDig TV: október 1-től 55 tévéprogram a DVB-T kínálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .