Denon AVR-2807: annyi technológia, ami csak az árba belefér

1. Oldal

A Denon AVR-2807 a gyártó magasabb kategóriájú AV erősítő modelljeinek alig valamivel kevesebbet tudó változata, mely az idei CES után elnyerte a CNET-től a „Best of CES” vagyis a kiállítás legjobbja díjat.
Az AVR-2807 kitalálásakor valószínűleg az járt a Denon tervezőinek és marketingeseinek fejében, hogy az igen éles piaci versenyében annyi technológiát építenek ebbe az AV vevőerősítőbe, amennyi csak a hozzávetőleg 270 ezer forint körüli – jelenleg még a hazai forgalmazó pontosan nem tudja mennyi is lesz idehaza a német piacon 1.099 Euróért kínált készülék – árba belefér. Ezt elsősorban az erősítőbe épített videó funkciók tömkelegével igyekeztek elérni.

A nyilvánvalóan nem lehetett figyelmen kívül hagyni a már kapható Yamaha RX-V26002807-t mely alig valamivel drágábban a videojel kiváló minőségű váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe (I/P) alakítását és nagyfelbontásra (720p/1080i) skálázását kínálja. Mindezeket megteszi a Denon AVR-43062756 is, de sokkal magasabb áron. Mit kapunk hát az től? Kapunk egy jó minőségű Faroudja (FLI-2310) I/P átalakítót, egy minden bejövő analóg videojelet akár digitális HDMI kimenőjellé felkonvertáló funkciót, de nem kapunk nagyfelbontásra (720p/1080i) skálázást. De ez nem annyira nagy baj, mert ez a funkció a nagyfelbontású képmegjelenítők mindegyikében amúgy is benne van.

avr_2807.jpg
Megkapjuk ezek mellé az AVR-2807-be ugyanazt az Audyssey MultEQ XT mérőmikrofonos, automatikus hangsugárzó konfiguráló, a szoba 8 hallgatási pozíciójában késleltetéseket és szinteket beállító rendszert, ami eddig csak 50-70 ezer forinttal drágább AVR-38062734-ban volt elérhető. Újdonság viszont, hogy az AVR-2807 lesz az első Denon erősítő, melyhez csatlakoztatható az ASD-1R iPod dokkoló állómás, s ami kényelmessé teszi a világszere népszerű hordozható zenelejátszó kezelését.

Külsőre az új erősítő követi modelltársait, s azok között is az igényesebbek fényes alumínium előlapját kapta. Csakúgy, mint az AVR-43062756-on és az AVR-38062734-on az AVR-2807-en is ott vannak a „User Mode” gombok.

avr_2807_back.jpg
A hátlapon ott a két be- és egy kimenő HDMI csatlakozó, melyeken keresztül 1080p videojel formátum is továbbítható, s mivel ezek már megfelelnek az interfész 1.1-es verziójának, ezért rajtuk keresztül az erősítő képes fogadni a Dolby Digital és DTS bitfolyamot, valamint a sokcsatornás tömörítetlen MLP (Meridian Lossless Packing) jelet is a DVD-Audio lemezekről. Az SACD-k DSD (Direct Stream Digital) jele viszont nem vihető át ezen a csatlakozáson, s mivel Denon Link bemenet sincs az AVR-2807-en, ezért az ilyen lemezek hangja csak analóg módon vihető be az erősítőbe.

Az analóg videokonverzió során a képjelek először digitalizálásra kerülnek, majd egy időalap-korrekció (TBC) során megszabadulnak a futási-idő eltérések okozta képhibáktól, majd ha szükséges 12-bit/216 MHz-es videó D/A átalakító állítja elő ismét a kívánt analóg videojelet.

Az AVR-2807-be is a nagyobb modellekben alkalmazott 32-bites lebegőpontos 3. generációs „SHARC” ADSP-21366 DSP dolgozik, mely elegendő számítási teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy ebben a modellben is működjön minden csatornán az AL24 Processing Plus elnevezésű jelfeldolgozás. Természetesen az összes csatornán 192 kHz/24-bitesek az audio D/A átalakítók.

A végerősítő fokozatok 140 Watt (1kHz 0,7%THD 6Ω DIN) teljesítménye egy nagyobb szobához is elegendő, s ugyanazokat az új diszkrét nagyáramú, belső munkapont-stabilizált tranzisztorok építik bele, mint amit az AVR-38062734-ba. A végfokozatok közül a két hátsó surround csatorna szabadon kijelölhető egy 5.1-csatornás hangrendszer esetén a front hangsugárzók kettős erősítésű (Bi-Amp) meghajtására, vagy Front B hangsugárzók illetve egy 2. zóna erősítésére.

Az AVR-2807 várhatóan áprilisban már kapható lesz nálunk is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .