Mégis van ideiglenes megegyezés az AACS-ről

1. Oldal

Mikor múlt csütörtökön összeszedtem az információkat a Tovább késik a Blu-ray Disc és a HD-DVD című hírhez még nem találtam rá arra a jelentésre, mely az alábbi megállapodásról tudósított.
BD_HD-DVD_AACS_logo.jpgMúlt szerdán az amerikai keleti parti idő szerint késő este megszületett egy átmeneti megállapodás az Advanced Access Content System (AACS) másolásvédelmi rendszer licencéről, melyet mind a Blu-ray Disc mind a HD-DVD optikai lemezformátumokon használnak majd.

Az ideiglenes megegyezés lehetővé teszi mindkét tábor hardvergyártóinak és a lemezsokszorosítóinak, hogy hozzájussanak a titkos kódolási kulcsokhoz, melyekkel elkezdhetik „nyomni” a lemezeket, és gyártani az ezeket olvasó lejátszókat. E nélkül szinte lehetetlen lenne a HD-DVD mögött álló cégeknek, hogy formátumukat a terveknek megfelelően március végére elindíthassák, s a Samsung és a Pioneer is letehetett volna Blu-ray Disc lejátszóik májusi szállításáról.

Miután kéthete pénteken (fedruár 10-én) a végső megállapodásra tett erőfeszítések nem vezettek eredményre, a tárgyalófelek lázasan dolgoztak tovább azon, hogy valamilyen megegyezésre jussanak, és folytathassák a formátumaik bevezetését.

A HD-DVD elsőszámú tervezője a Toshiba például február 22-én 40 észak-amerikai várost érintő bemutatókörutat indít.

A Sony, Toshiba, Panasonic, IBM, Intel, Microsoft, Warner Bros. és Walt Disney Co. által közösen kifejlesztett AACS másolásvédelmi rendszer alapvető működésben – a rendszer miként kódolja a videojelet, és a hogyan dekódolják azt lejátszáskor – minden érdekelt egyetért, de felvetődtek vitás kérdések is.

Az egyik ilyen a „menedzselt másolat” megvalósításának követelménye. Általában a konzorcium mind a nyolc tagja egyetért abban, hogy gondosan ellenőrzött feltételeknek megfelelően lehetővé kell tenni a felhasználók számára az AACS-ben kódolt lemez tartalmának merevlemezre másolását. Ez a lehetőség a Microsoft és az Intel számára fontos, mert így szeretnék integrálni az új formátumokat a technológiákon alapuló digitális otthoni hálózatokba. Különösen a Microsoft ragaszkodik a menedzselt másolat lehetőségéhez, új operációs rendszeréhez az év második felében megjelenő Vista-hoz. Bár a filmstúdiók elvben elfogadták a menedzselt másolatot, de tartanak tőle, hogy ha nem megfelelően kezelik ez eszköz lehet a kalózok kezében.

Tovább bonyolítja a helyzetet a Blu-ray tábor BD+ extra biztonsági intézkedése. Most már tudható, hogy a Microsoft és az Intel adott hangot aggodalmának, hogy a BD+ működése, mely nem tartozik a AACS licenc hatálya alá, befolyásolhatja a fogyasztók azon lehetőségét, hogy lemezeiket otthoni hálózatukon keresztül láthassák. A Blu-ray tábor vitatja ezt, s azzal vádolja a Microsoft-ot, hogy ennek a kérdésnek a napirenden tartásával akarja késleltetni a versenytárs formátum specifikálását.

A Microsoft nem véletlenül lett a HD-DVD támogatója, s a saját Xbox 360 játékkonzoljának legnagyobb vetélytársa a Sony PlayStation 3-ba Blu-ray Disc meghajtó kerül. A PS3 az AACS késlekedése miatt még mindig nem tudni mikor kerülhet piacra.

Az ideiglenes megegyezés nem oldotta meg a menedzselt másolat körüli kérdéseket. Az átmeneti szabályok szerint a tartalomtulajdonosok „amíg az alkalmazható végső megállapodás nem kerül aláírásra … nem engedélyezik menedzselt másolat készítését”.

Kapcsolódó link:

Tovább késik a Blu-ray Disc és a HD-DVD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .