DLP újdonságok az InfoComm 2005 kapcsán

1. Oldal

A múlt héten Las Vegasban lezajlott InfoComm 2005 konferencián és kiállításon mutatták be a Texas Instruments DLP mikrodisplay technológiájának újdonságait, a BrilliantColor technológiát és az új .65WXGA DMD chip-et.


DLP_logo.jpg

A DLP termékek sikerét igazolja, hogy a PMA (Pacific Media Associates) szerint 2005. első negyedévére a technológia világpiaci részesedése közel hároméves folyamatos növekedést követően elérte a 47%-ot, az 1 millió Ft feletti árú házi-mozi vetítőknél, pedig 85%. Az InfoComm 2005-ön bemutatott újdonságok tovább erősíthetik ezt a trendet.

Itt mutatkozott be az új BrilliantColor technológia, mely az eddigi három helyett akár hat szín feldolgozásának lehetőségével javítja a DLP technológia amúgy gazdag színeinek mélységét, és az új szintre emelt színfeldolgozási algoritmus és rendszer nagyobb képi fényerőt is lehetővé tesz, miközben a valósághoz közelebb álló, élénkebb színeket teremt. A videó és természetes képjelenetekben gyakori középtónusú tartományban több mint 50% a fényerő-növekedés az új technológia révén, és a rugalmasabb színfeldolgozás a vörös, zöld és kék színeken felül a sárga, bíbor és cián színekkel bővíti a palettát, mely sokkal realisztikusabb és életszerűbb színreprodukciót tesz lehetővé.

A BrilliantColor technológia a DDP3020 képfeldolgozó ASIC-ben valósul meg, s ez az áramkör SVGA, XGA, 720p, WXGA, és SXGA+ felbontású üzleti vagy házi-mozi vetítőkben egyaránt elérhető lesz. Az áramkör beágyazott trapéztorzítást (2-D) és kép a képben funkciót is tartalmaz.

Az első BrilliantColor technológiával felvértezett Mitsubishi XD460U, XD490U vetítőket már láthatóak is voltak a kiállításon.

Elsőként mutatták be az új 16,5 mm-es, 1280×768 pixel felbontású .65WXGA DMD-t és „chip-készletet”, mely lehetőséget biztosít a vetítőgyártók számára, hogy a meglévő SVGA, XGA, WXGA, SXGA+, 480p, 576p és 720p DLP DMD-k mellett tovább színesíthessék termékkínálatukat az erre épülő vetítőkkel. A .65WXGA DMD lehetővé teszi, hogy prezentáció során egy vetített képen több munkalap és táblázat jelenhessen meg, de ami a házi-mozi alkalmazás szempontjából fontosabb, alkalmas a natív 720p HD képtartalmak vetítésére is. Tehát az erre a DMD-re épülő vetítők mind üzleti bemutató, mind multimédiás és otthoni célokra használhatóak.

Az új chip kompatibilis az új DDP3020 képfeldolgozó ASIC-el, s így annak minden előnye elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .