Dolby AC-4: az új audioformátum

1. Oldal

A Dolby Laboratories (Dolby) az áprilisi NAB kiállítás alkalmával mutatta be az új Dolby AC-4 audioformátumot, ami a médiatartalmak hatékony terjesztését szolgálja akár a műsorsugárzásban, kábelen vagy interneten át.


Az először 1992-ben mozikban használt Dolby AC-3 kódolású hang az évtizedek során bekerült az otthoni szórakoztatóelektronikai készülékekbe és tartalomterjesztésbe is. A hangformátum már ott volt a mára kihalt lézerlemezen, és ma is része a DVD-Video illetve Blu-ra Disc lemezeknek, a digitális TV műsoroknak, online video kölcsönzött (VOD) filmeknek, videojátékoknak és más tartalmaknak.

Dolby_logo2.jpg
A Dolby az áprilisi NAB kiállításon mutatta be a gazdag médiatartalmak eljövendő generációjának hatékony terjesztését szolgáló Dolby AC-4 audioformátumot, ami a tartalmak eljuttatásának minden módját támogatja. Több évtizedes tapasztalatokra és iparági ismertekre építve a Dolby AC-4 teljes és korszerű platformot kínál a holnap életszerű és személyre szabott szórakoztató élményének átadására eszközök széles körén.

A Dolby AC-4 előremutató technológiái az alábbiakat támogatják:
– egy irányított ökoszisztémát a megbízható implementációhoz;
– a csatorna- és objektumalapú audiót az új élményekhez;
– korszerű megoldásokat a hangosságérzet (Loudness), a dialógus javítására, az otthoni és a mobilkészülékek dinamikatartomány menedzselésére;
– csúcs audió tömörítést a hatékonyabb sávszélesség kihasználásához;
– progresszív megoldásokat az elérhetőségi és hangossági szabályozásoknak való megfeleléshez.

A Dolby vezető félvezetőgyártó partnerekkel már azon dolgozik, hogy a Dolby AC-4 képességeit új chipkészletekbe integrálja, amelyek 2015 elején kerülhetnek szórakoztatóelektronikai készülékekbe. A Dolby AC-4 által megvalósítható új élmények Set-Top Box vevőkben, TV-kben és mobilkészülékekben 2015 végén lesznek elérhetőek.

A Dolby AC-4 főbb jellemzői/előnyei:

• Intelligent Loudness (intelligens hangosság): Megbízhatóbb, mint valaha. Nincs többé kaszkád feldolgozás. Teljesen automatikus hangosságmenedzsment a különféle eszközökön a feldolgozási láncban;
• Advanced Dialogue Enhancemen (fejlett dialógus javítás): biztosítja a végfelhasználóknak a dialógus szintjének kontrollját a műsor többi hangjához képest – alkalmazkodva az egyéni hallgatási igényekhez;
• Advanced Dynamic Range Control (fejlett dinamikatartomány kontroll);
• Evolution Metadata;
• A/V Frame Alignment (audió/videó képkocka beállítás);
• Sztereo támogatás;
• Többnyelvű támogatás;
• Objektum és csatornaalapú audió támogatás;
• Advanced Accessibility: a műsorterjesztők és szolgáltatók könnyen és hatékonyan juttathatnak el másodlagos audiót 5.1 surround hangzással látássérülteknek anélkül, hogy megdupláznák a fájl méretét vagy bitsebességét.

Kapcsolódó linkek:

Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Elhunyt Ray Dolby a zajcsökkentés és a térhang úttörője
Dolby Atmos: rövidesen a házi-mozikban is?
Dolby Atmos: a forradalmian új surround mozi hangformátum
Mi is a Dolby Digital és hogyan működik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .