Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)

Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II.)

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
JVC_BD&DVD1.jpgA HD-DVD és DVD formátumok tárolására egyaránt alkalmas lemez kifejlesztésének hírére nem sokat váratott a Blue-ray Disc tábor válasza. A JVC bejelentette, hogy kidolgozta a Blu-ray/DVD-ROM Combo lemezt. A háromrétegű lemezstruktúra megalkotását a JVC által kifejlesztett, a kék lézert visszaverő, de a vörös lézer számára transzparens reflektáló film tette lehetővé. Az egyoldalas lemez külső rétege a 25GB kapacitású Blu-ray Disc (BD) és belsejében van a 8,5 GB-nyi kéttős DVD9 réteg. A cél ezzel a lemezzel is az, hogy az egy ideig csak Blu-ray Disc lejátszójukra spóroló vagy azt megvenni még „hezitáló” vásárlók hozzájuthassanak egy a majdani készülékben lejátszható műsorhoz, amit hagyományos DVD lejátszójukban addig is élvezhetnek, illetve a jövőben kombinálhassák a különböző műsortartalmaknak megfelelő két tárolási módot. A cég már dolgozik az 58,5GB-ot tároló két-két BD (50GB) és DVD (8,5GB) rétegből álló Blu-ray/DVD-ROM Combo lemezen.

JVC_BD&DVD2.jpg
OPU81.jpg

A Philips a CES-en bemutatta prototípus PC-s CD, DVD és Blu-ray Disc lemez író-olvasóját. A meghajtóban a gyártó legújabb OPU81-es háromlézeres optikai fejét alkalmazzák, melyben az infravörös, vörös és kék lézerek ugyanazon optikán osztoznak, s így mindhárom lemezformátum írási-olvasási kompatibilitása biztosított. A kompakt optikai egység írási-olvasási sebességének növelése rugalmas architektúrája révén könnyen és olcsón megoldható a jövőben.Toshiba_HD-DVD_player.jpg
Ugyancsak a CES-en látott napvilágot számos bejelentés a HD-DVD kapcsán. A Memory-Tech már működteti azt a hat HD-DVD-DVD kompatíbilis gyártósort, amiken évi 50 millió HD-DVD lemezt képes előállítani. A vezető lemezsokszorosító Cinram International Inc. pedig DVD és HD-DVD formátumok tárolására alkalmas kétoldalas hibrid HD/DVD-9 optikai lemezt kínál.
2005 negyedik negyedévében már számos HD-DVD hardver lesz elérhető. A Toshiba nyilatkozata szerint ebben az időszakban kezdené el forgalmazni HD-DVD lejátszóját és HD-DVD meghajtóval szerelt notebook PC-jét. A SANYO is az ekorra szándékszik megjelenni HD-DVD lejátszójával. Az NEC jövő szeptemberben már szállítja HD-DVD meghajtóját.

SANYO_HD-DVD_player.jpg
A formátumot támogató hollywoodi filmstúdiók már be is jelentették mely aktuális sikerfilmeket, és katalógus mozikat jelentetnek meg 2005 utolsó negyedévében HD-DVD-n. Ezek szerint a Universal Pictures 16, a Paramount Home Entertainment több mint 20, a Warner Home Video pedig 50-nél több filmet ad ki. Az egyelőre csak az USA-ban piacra kerülő kiadványok európai megjelenéséről semmit sem tudni, de a DVD-hez hasonló régiókódolást várhatóan alkalmazzák majd rajtuk.

(A 2005-ben megjelenő HD-DVD filmek listáját lásd a következő oldalon!)Kapcsolódó linkek:
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é
A Blu-ray Disc is a Microsoft technológiája mögé állt
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .