Dolby: nem zárhatóak ki a konkurens felkeverési technológiák

A Dolby visszalép tervétől, hogy korlátozza a hangformátumaival kódolt audiojelek konkurens felkeverő eljárásokkal való feldolgozását.


Tavaly látott napvilágot a hír, hogy a Dolby a választás szabadságát korlátozva letiltaná a hangformátumaival kódolt tartalmak konkurens felkeverési eljárásokkal való feldolgozását. Vagyis az AV vevőerősítők, hangprojektorok és más hangfeldolgozó készülékek csak a Dolby eljárásával/szoftverével dolgozhatnák fel a Dolby formátumokban kódolt audiojeleket. Ez teljesen kizárta volna a jelfeldolgozó-eljárások közötti versenyt, kivált a DTS és az Auro számára.

Egyszerűen fogalmazva, a Dolby azt akarta elérni, hogy egy Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD és Dolby Atmos hangsáv audiojeléből csak a saját Dolby Surround illetve Dolby Atmos Height Virtualizer felkonvertáló eljárásaival lehessen virtuális térhangzást illetve magassági hanghatásokat előállítani, a DTS Neural:X illetve DTS Virtual:X valamint az Auro-3D Auro-Matic eljárásaival ne. A Dolby a korlátozást a készülékek firmware-frissítésével valósította volna meg.

A terv azonban nagyon sok kritikát kapott és nemcsak a fogyasztók fogadták felháborodással, de nyilvánvaló okokból a DTS és az Auro sem értettek vele egyet. Ezért mindkét cég az Európai Bizottság versenyjogi megfigyelőjéhez fordult és sikerült térdre kényszeríteniük nagynevű amerikai ellenlábasukat az ügy kapcsán. A belga De Tijd beszámolója szerint az Európában megindított vizsgálat nyomán a Dolby úgy döntött, hogy visszalép tervétől. A Dolby minden további kommentár nélkül egy online közleményben erősítette ezt meg a licencpartner elektronikai gyártóknak és más ügyfeleinek.

Az Európai Bizottság számára így az ügy lezárult. A fogyasztók pedig továbbra is maguk dönthetik el, hogy a Dolby formátumokban kódolt audiojeleket milyen jelfeldolgozó eljárással kívánják megszólaltatni, illetve nem kell attól tartaniuk, hogy a DTS vagy Auro felkonvertálással rendelkező hangfeldolgozó készülékeik elveszítik a Dolby licencet.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “Dolby: nem zárhatóak ki a konkurens felkeverési technológiák” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .