Dolby: stop a konkurens felkeverő technológiáknak

A Dolby korlátozni készül a lehetőséget, amivel egyes AV vevőerősítők és hangprojektorok Dolby formátumú hangsávból konkurens felkeverő technológiával virtuális magassági hangot állíthassanak elő.


Az úgynevezett „felkeverés” egy olyan jelfeldolgozó eljárás, mely lehetővé teszi, hogy egy audiojelből (mondjuk egy 2 csatornás sztereóból) egy adott, mondjuk 5.1 vagy 7.1 hangszóró csatornából álló hangrendszer összes hangsugárzójából megszólaló térhangzást állíthassunk elő. Vagyis a felkeverés összetett algoritmusokkal kinyeri az audiojelből azokat a hanginformációkat, melyekkel a térhangzás úgy szólal meg, mintha azt az adott többcsatornás hangrendszerre keverték volna. (Lásd erről A házi-mozi hangja: 1.4 Többcsatornás surround hangzás akár sztereó hangjelből fejezetét.)

Eddig bizonyos AV vevőerősítők (köztük az Onkyo, a Pioneer és a Yamaha modelljei) és hangprojektorok például egy Blu-ray lemez Dolby formátumú hangsávjának Dolby Digital vagy Dolby TrueHD dekódolt audiojeleit felkeverhették nemcsak a Dolby Surround, de a DTS Neural:X 3D hangzást biztosító eljárással is. Ennek úgy tűnik vége!

Az Audioholics cikke a Dolby eddigi politikájának valószínűsíthető megváltozásáról számol be. Bár hivatalosan még nem erősítették meg, de egy a Dolby által az összes licencpartnernek megküldött új meghatalmazási dokumentumból röviden az derül ki, a Dolby előírja, hogy saját tartalmainak audiojelei konkurens felkeverési eljárásokkal nem dolgozhatóak fel. A vonatkozó útmutatás a következőket tartalmazza:

  • Natív Dolby Atmos tartalom NEM keverhető fel, alakítható virtuális surround vagy magassági hanggá semmilyen harmadik fél versenytárs (azaz DTS vagy Auro-3D) felkeverővel.
  • A csatornaalapú Dolby Digital/Dolby Digital+, Dolby TrueHD 5.1-es és 7.1-es kódoló/dekódoló (vagyis az ezzel dekódolt tartalom) nem alakítható virtuális magassági hanggá semmilyen harmadik fél felkeverővel (ez jelenleg csak a DTS Neural:X-re illetve az azt tartalmazó DTS Virtual:X-re vonatkozik).

A korlátozás már az összes idei Dolby Atmos alapú termékre, vagyis AV vevőerősítőre, processzorra és hangprojektorra vonatkozik, amelyek firmware-frissítést képesek fogadni.

A lépésnek oka lehet a konkurensekkel szembeni piacféltés mellett, hogy a márka biztosítani akarja főleg a Dolby Atmos formátumú tartamai minőségét is, amelyek megfelelő megszólaltatásához viszonylag kötött elrendezésű illetve speciális kialakítású, a hangot mennyezeti visszaverődéssel előállító hangsugárzókat ír elő.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .