Dolby Vision és Dolby Atmos: minden prémium mozi számára

A 10 éven kizárólag a Dolby Cinema vetítőtermekben használt Dolby Vision formátumú mozgókép és Dolby Atmos térhangzás hamarosan több moziba juthat el.


Az első Dolby Cinema mozik 2014-es megnyitása óta 14 ország 28 moziüzemeltetője előírt vetítő- és hangrendszerrel felszerelt vetítőtermében több mint 600 Dolby Vision formátumú mozgóképet és Dolby Atmos objektumalapú hangformátumot együttesen kínáló filmet mutattak be.

Dolby Vision-Atmos Mozi

A Dolby bejelentése szerint a cég kiterjeszti a Dolby Vision és Dolby Atmos elérhetőségét minden prémium filmszínházat üzemeltető számára. Ez várhatóan még több országban és sokkal több moziban teszi majd nézhetővé a fenti két kép- és hangformátumot és a velük a jobb moziélményt biztosító filmeket.

Míg a Dolby Atmos hangrendszerrel felszerelt mozikkal rendelkező partnereknek a kezdetektől elérhető a hangformátum, addig a Dolby Vision képélmény csak a Dolby Cinema mozikban volt élvezhető.

Jed Harmsen, a cég mozikért és tömegszórakoztatásért felelős vezetője szerint: „A Dolby-nál szenvedélyünk a magával ragadó szórakoztató élmények megteremtése, és alig várjuk, hogy a Dolby Vision és a Dolby Atmos formáló erejét még több filmszínházba elvigyük szerte a világon. A Dolby Cinema legerősebb jegypénztárak előtti évét követően nagy örömmel kínálunk újat a mozisoknak, ami lényegesen nagyobb lehetőségeket nyit a mozilátogatók számára világszerte, hogy jobban megszeressék a Dolby filmeket a prémium mozikban.”

A moziipar a Dolby Vision moziformátumot csak a fokozott dinamikatartományra utaló „Enhanced Dynamic Range” (EDR) elnevezéssel illeti, mivel az nem képes a Dolby Vision HDR TV-k képi dinamikatartományát reprodukálni. A Christie E3LH Dolby Vision Cinema Projection System speciális kettős lézeres 4K vetítőrendszerrel a mozivásznon legfeljebb 30-32 fL (kb. 106 -110 cd/m2) csúcsfényesség, a teljesen kikapcsolható lézerek valamint a lehető legsötétebb nézőtér mellett pedig ideálisan csak 0,005 cd/m2 körüli legjobb fekete fényességszint érhető el.

A sajtóközleményből nem derül ki, hogy műszakilag mit kell a „prémium moziknak” teljesíteniük a Dolby Vision támogatásához. A további részleteket a Las Vegasban megrendelésre kerülő CinemaCon 2024 alkalmával ígér a Dolby.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .