Dolby Cinema: ez lehet a jövő mozija

1. Oldal

Többek között Dolby Atmos hangot és Dolby Vision képet kombinálva nyújtanak majd az eddigieknél tökéletesebb élményt a most bejelentett Dolby Cinema mozik, amelyek közül az elsők 2015 tavaszán nyitnak, és a Star Wars lehet az első új formátumú film.


A Dolby Laboratories, Inc. (Dolby) kihívásra készül az IMAX ellen, és a mozik magasabb szintű megújítására készül. Mindezt elsősorban egy új vetítési technológia alkalmazásával reméli elérni a cég, de Hollywood együttműködésére is szükség van a sikerhez.

Dolby_Cinema.jpg
A Dolby Cinema mozikat faltól-falig és padlótól a mennyezetig érő vetítővászonnal szerelik fel. A hangról Dolby Atmos rendszer gondoskodik, ami „hangobjektumokat” tud elhelyezni a terem teljesen körülölelő hangterében, így biztosítva egyedülálló hangélményt.

A hírben talán a legfontosabb újdonságot a képmegjelenítő technológia jelenti. A Dolby Vision technológia követelményei alapján a Christie közreműködésével fejlesztett vetítőrendszer több különböző technológiát egyesít. A korszerű optikát és képfeldolgozást alkalmazó vetítőrendszer széles színtérrel párosuló magas dinamikatartománya (High Dynamic Range – HDR) nagyon sötét és nagyon világos objektumok képi reprodukálását teszi lehetővé egyidejűleg. A Dolby hiszi, hogy a sokkal nagyobb kontraszt jelentősen javít a moziélményen, mivel a mai filmvetítők általában nagyon gyenge kontrasztot produkálnak.

A Dolby Vision HDR technológiájú vetítőrendszere két újonnan tervezett magas képfrissítésű (High Frame Rate – HFR) Christie 4K lézeres vetítőfejből áll, amelyek közül állítólag az egyik a világos, a másik a sötét képelemeket állítja elő, és egy nagyon egyedi és különleges fény utat kínál. A Christie 6P moduláris lézerfényforrásait alkalmazva a technológia magas kontrasztú képeket és ultrafényerőt biztosít a Dolby Cinema meghatározó vizuális élményéhez.

A legnagyobb kihívás a Dolby számára, hogy meggyőzze a hollywoodi stúdiókat. Mert hiába az új vetítési technológia, szükség van a kifejezetten a Dolby Cinema élményt kiszolgáló filmekre, vagy más szóval egy új filmformátumra.

A Dolby szerint a stúdiók érdeklődést mutattak, és a Gravity című nagysikerű film vizuális effektjeinek tervezőjét nagyon érdekli, miként lehet dolgozni magasabb dinamikatartományban. A Hollywood Reporter beszámolója szerint a Disney az egyik első támogató, és a Star Wars VII: The Force Awakens (Az ébredő erő) lehet az egyik első film Dolby Cinema formátumban, a Tomorrowland című filmmel együtt. Az is feltételezhető, hogy a következő Pixar filmek is támogatni fogják az új formátumot.

Az első Dolby Cinema mozikat a hollandiai Eindhovenben helyezik üzembe még ebben a hónapban, de az új berendezések 2015 tavaszáig nem kerülnek telepítésre. Barcelonában és az USA-ban is lesznek Dolby Cinema mozik. Hollandiában a Dolby Cinema mozik jegyára várhatóan mintegy 50%-kal lesz magasabb, mint egy hagyományos mozijegy ára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .