Dolby Vision: hibát kell javítani minden érintett TV-n

Egy rendszerszoftver-frissítéssel lehet csak kijavítani azt a hibát, ami Dolby Vision tartalmak lejátszásakor magasabb fekete-szinteket okoz. Az LG ígéri, hogy megoldja a problémát érintett TV-in, a Sony viszont egyelőre hallgat a dologról.


A Forbes számolt be nemrég arról problémáról, amit Apple TV 4K tulajdonosok tapasztaltak, amikor Dolby Vision tartalmakat néztek meg Netflix vagy iTunes szolgáltatásokról. A médialejátszóhoz csatlakozó Dolby Vision formátumot kezelő többnyire LG OLED TV képernyőjén a film bizonyos jeleneteinél megnövekedtek a fekete-szinteket, azaz a sötét jelenet hirtelen szürkének látszott. Ugyanazon film azonos jeleneténél mindez nem látható a szabvány HDR10 formátum használatánál, vagy akkor, ha a Dolby Vision tartalom a TV saját alkalmazásán át kerül lejátszásra.

Az is kiderült, hogy a hiba nem kizárólagos az Apple médialejátszóját érinti. A Forbes cikkében szereplő Dolby nyilatkozat szerint a hiba általánosan érint minden forráskészüléket, ami HDMI-n keresztül csatlakozik a TV-hez. Nem érinti viszont a TV-be épített streaming alkalmazásokat, mint amilyen például a Netflix.

Jó hír, hogy a Dolby már tudja, miként kell kijavítani a hibát, a rossz hír, hogy a javítást minden már eladott TV-n el kell végezni, amihez a TV gyártójának egy rendszerszoftver-frissítést, azaz egy új firmware-t kell kiadnia.

Az LG ígéri, hogy megoldja a problémát a Dolby Vision támogatással rendelkező TV-in, beleértve a 2016-os OLED TV-ket is, de azt még nem tudni, mikor jelenik meg a javítást tartalmazó firmware.

A Sony viszont egyelőre hallgat. A japán márka prémium TV-ihez nemrég jelent meg az USA-ban a régóta várt firmware, ami lehetővé teszi a Dolby Vision használatát, de az nem működik HDMI forrásokról. Meg nem erősített információk szerint a Sony olyan új Dolby Vision profilt implementál TV-in, mely a dinamikus meta-adatok feldolgozásának nagyobb részét áthárítja az Ultra HD Blu-ray lejátszóra, az Apple TV 4K-ra vagyis a HDMI-n csatlakozó  forráskészülékre. Így addig, amíg a lejátszók nem kapnak egy firmware-frissítést, ami kompatibilissé teszi azokat a Dolby Vision formátumot támogató Sony TV-kkel, nem is tudható, hogy a fent említett hiba jelentkezik-e azokon is.

Felmerül a kérdés, miként lehetséges, hogy korábban nem vették észre a hibát a Dolby szakemberei a készülékek megfelelőségi tesztelése során, illetve azt miért nem észlelték a stúdiókban a filmek úgynevezett „mastering” munkafázisában, különös tekintettel arra, hogy már több száz film Dolby Vision változatát készítették le az otthoni forgalmazás számára.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “Dolby Vision: hibát kell javítani minden érintett TV-n” bejegyzéshez

 1. ja játszani dolby vision hanghoz is kéek linket hogy tudom frissiteni 870.000 ft volt 2016 ban
  szeretk frissitést kérni sony 4k 3d led androidos tv hez tipusszáma KD65X8509
  AMIKOR MEGVETTEM AKKOR AZÉRT ÁLASZTOTTAM EZT A TV FOLYAMATOSSAN KAPOK HOZZÁ 4K FRISSITÉST USB BEMENETRÖL LE TUDJAM JÁTSZANI
  3D HEZ IS KÉRNÉK FRISSITÉST MIVEL AKTIV 2D SZEMÜVEGGEL MÜKÖDIK
  L
  NAGYON FONTOS LENNE A LINK A SZÁMOMRA .
  ÜDV
  GUSZTI

  1. Ez itt a link a Sony KD-65X8509C TV-hez az utolsó firmware-frissítés a v5.435 verzióhoz.

   Az internetre csatlakoztatott készülék automatikusan frissül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .