Sony: ezért nem működik a Dolby Vision frissítés HDMI-n keresztül

A Sony prémium TV-k múlthéten az USA-ban kiadott Dolby Vision frissítése egyelőre nem működött HDMI-n keresztül, és nem is fog, amíg a szóban forgó készülékekhez HDMI-n csatlakozó Dolby Vision lejátszókat nem frissítik gyártóik.


A Sony január végére ígért Dolby Vision frissítést az A1 OLED TV valamint az XE93/XE94 és ZD9 LCD TV modellekhez, ami a múlthéten meg is jelent az USA-ban. Bár a frissítés a várakozásnak megfelelően működik a Netflix és más hasonló streaming szolgáltatások Dolby Vision formátumú tartalmaival, de nem működik HDMI-n keresztül csatlakoztatott forráskészülékekkel, mint amilyen például egy Apple TV 4K vagy Ultra HD Blu-Ray szabványnak megfelelő lejátszók.

 

Ezzel kapcsolatban a Sony Europe az alábbi közleményt adta ki:

„Bizonyos Sony TV-k egy Európában 2018 februárjában megjelenő szoftverfrissítéssel támogatják majd a Dolby Vision-t. Miután a Sony TV-k megkapják a szoftverfrissítést, a Dolby Vision lejátszó készülékek (mint a streaming médialejátszók és UHD Blu-Ray lejátszók) amelyek a Sony TV-hez HDMI-n keresztül csatlakoznak, ugyancsak szoftverfrissítést igényelnek, amely a készüléken át támogatja a Dolby Vision lejátszást. További információkért a frissítés időzítésével kapcsolatban egy adott lejátszóra vonatkozóan kérjük, lépjen kapcsolatba a lejátszó gyártójával.”

A zavart az okozza, hogy eddig a Dolby Vision a TV-től várta el a dinamikus meta-adatok feldolgozását, vagyis ha a lejátszókészülék Dolby Vision videót ad ki, akkor a TV fogadja a jelet. A Sony azonban egy új Dolby Vision profilt implementált, ami a feldolgozás nagy részét a lejátszókészülékre terheli, valószínűleg azért, mert a Sony TV-k processzora erre nem képes, vagy nem elég hozzá a teljesítménye.

A Sony további technikai részleteket egyelőre nem közölt, de a választott megközelítésnek köze lehet ahhoz is, hogy felfedeztek egy Dolby Vision hibát, ami bizonyos tartalmaknál a fekete-szint megemelkedésével jár és kijavításához a TV-k ismételt frissítésére lesz szükség.

A helyzet tehát az, hogy a Dolby Vision lejátszókészülékek, azaz az Ultra HD Blu-ray lejátszók vagy az Apple TV 4K, firmware frissítésre lesz szüksége ahhoz, hogy kompatibilisek legyenek a Sony TV-kkel. Az már tudható, hogy az Oppo Ultra HD Blu-ray lejátszóihoz lesz ilyen, de más márkákról még nem tudni. A Sony ebben a hónapban már forgalomba hozza első Dolby Vision formátumot támogató Ultra HD Blu-ray lejátszóját, de az UBP-X700 Dolby Vision használatát lehetővé tevő frissítésre „2018 nyaráig” biztos várni kell. Várható, hogy a frissítést követően az UBP-X700 lejátszó kompatibilis lesz a Sony megfelelő TV-ivel.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .