Sony: prototípus képernyő új X1 Ultimate processzorral a CES 2018-on

A CES 2018 kiállításon a Sony bemutatott egy 8K felbontású 215 centis (85 hüvelykes), 10.000 nit (cd/m²) csúcsfényességű „Full-Spec HDR 8K Display” prototípust a márka eddigi legerősebb „X1 Ultimate” képfeldolgozó processzorával, amivel már idén forgalomba kerülő TV-kben is találkozhatunk.


A 8K felbontású televíziózás közeledtét jelzi az idei CES kiállításon bemutatott első LG 8K OLED TV, a már idén piacra kerülő Samsung Q9S 8K QLED TV-k és a Sony által bemutatott 8K prototípus képernyő is.

A „Full-Spec HDR 8K Display” elnevezésű 215 centis (85 hüvelykes) LCD képernyő teljes mátrix helyi fényszabályzású (FALD) háttérvilágításával állítólag képes a jelenleg a nagy dinamikatartományú (HDR) képmegjelenítés Szent Gráljának tekintett 10.000 nit (cd/m²) csúcsfényességére. Sokaknak talán túlzásnak tűnik ez a fényerő – különösen, hogy a legtöbb kereskedelmi HDR tartalmat maximum 1.000 nit fénysűrűségre készítik el -, de beszámolók szerint a kiállításon látott igen meggyőző kép fényes részletei – egy kocsi fényszórója vagy a rendkívüli intenzitással visszaverődő napfény – igen látványosak voltak. A prototípus intenzív képe mellette az összehasonlításul kiállított ZD9 közönséges TV-nek tűnt, pedig az napjaink egyik legfényesebb HDR képet produkáló készüléke.

A prototípus display képét a márka legújabb „X1 Ultimate” képfeldolgozó processzora rakta össze. Ez egyes jelentések szerint kétszer, mások szerint négyszer nagyobb teljesítményű, mint a jelenlegi „X1 Extreme” processzor, amit a tavalyi A1 OLED valamint az XE93/XE94 és ZD9 LCD TV-kben illetve az idei AF8 OLED és XF90 LCD TV-kben alkalmaznak.

Az „X1 Ultimate” nemcsak a 8K felbontás kezelésére képes, de a képek intelligens objektumalapú analizálásával a videó minőségét is javítja. Hogy ez a 4K TV-k képminőségére vonatkozóan is igaz, azt a Sony „X1 Ultimate” illetve „konvencionális” processzorral szerelt 4K OLED képernyők összehasonlításával demonstrálta, mégpedig igen látványosan. Beszámolók szerint több és pontosabb részletet és színeket, valamint jobb kontrasztot is produkált az új processzorral előállított kép az A/B összehasonlításban.

A Sony egyelőre hallgat arról, hogy mikor és mely kereskedelmi forgalomba kerülő készülékben alkalmazza majd az „X1 Ultimate” processzort, de mivel a chip neve már végleges, ezért lehetséges, hogy a következő (A2 ?) OLED csúcs TV-be már ezt építik, és valószínűnek tűnik, hogy amint a HDMI 2.1 implementálhatóvá válik valamikor a közeljövőben a Sony első 8K TV-je is piacra kerül majd, ha máshol nem Japánban, ahol már 2016 óta zajlik a kísérleti 8K műsorsugárzás.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .