DTS:X: az első TV-k 2019 végén vagy 2020-ban várhatóak

Kész a MediaTek DTS:X chipje TV-khez és 2019 második felére a hardver is, ami már „nélkülözhetetlen lesz az 2020 IMAX Enhanced programhoz”. Jöhet a DTS:X streaming is.


Az IMAX és a DTS technológiai együttműködéséből született IMAX Enhanced program követelményeinek megfelelő első minősített TV-k között fura módon egy sem támogatja a DTS: X audioformátumot, többjük viszont a versenytárs Dolby Atmos formátumot képes kezelni.

A Sony és a Philips (TP Vision) Android TV-ihez chipeket szállító MediaTek most bejelentett első DTS: X támogatással rendelkező rendszerchip (SoC) 2019 második felére várható megjelenésével ez rövidesen megváltozik.

Joanna Skrdlant, a DTS technológiát fejlesztő Xperi illetékes vezérigazgatójának nyilatkozata szerint: „Örömünkre szolgál együtt dolgozni a MediaTek-kel az első TV-khez készülő DTS: X megoldáson 4K UHD SoC chipkészletükön. Tavaly együtt sikeresen indítottuk a DTS Virtual:X-et TV-khez, és várjuk, hogy a DTS: X is elérhető legyen TV-khez, hogy zavartalan, prémium otthoni szórakoztató élményt nyújtsunk közös TV-ügyfeleink a MediaTek-tel 2019-ben.

A sajtóközlemény kiemeli, hogy „a DTS: X megoldás TV-hez nélkülözhetetlen lesz az 2020 IMAX Enhanced programhoz”. Vagyis valószínűleg jövőre IMAX Enhanced tanúsítványt már csak DTS: X támogatásra alkalmas TV-k kaphatnak.

További érdekesség, hogy a technológia új, hatékony DTS: X streaming dekódert is kínál OTT szolgáltatásokhoz, és ez a specifikált codec az IMAX Enhanced program 4K filmjeihez. A DTS: X eddig a veszteségmentes DTS-HD Master Audio formátumra épült, és bár Blu-ray lemezen könnyen elhelyezhető egy ilyen hangsáv, de nagy adatátviteli sebességigénye miatt streaming tartalom mellé nehezen valósítható meg. Mivel a Dolby Atmos továbbítható Dolby Digital Plus konténerben is, így a DTS is ki kell, hogy dolgozza a DTS: X tömörített verzióját.

A chip visszafelé kompatibilis az összes DTS kódolt tartalommal, ráadásul tartalmaz egy DTS: X transzkódolót is, ami képes alap DTS bitfolyamot kiadni S/PDIF és HDMI ARC csatlakozón át, és támogatja a DTS: X veszteségmentes bitfolyamának továbbítását a TV HDMI eARC csatlakozóján át.

Az új DTS: X megoldást tartalmazó MediaTek SoC valamikor 2019 második felében lesz kész, így megjelenhet egy vagy néhány 2019-es TV-ben, de valószínűbb, hogy csak a 2020-as TV modellekbe épül be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .