Egyre több LCD panel LED háttérvilágítással

1. Oldal

A DisplaySearch Inc. piackutató cég jelentése szerint az LCD képernyők háttérvilágításában eddig egyeduralkodó hagyományos hidegkatódos fluoreszcens lámpák (CCFL) helyét kezdik átvenni a fénykibocsátó diódák (LED).
Számos LCD képernyő gyártó mutatott be az elmúlt években prototípus modelleket, melyekben a panel háttérvilágításának fényét LED-ekkel állították elő. A Sony Qualia 005 típusszámmal 15.000 dollárért még sorozatban gyártott TV-t is kínál, melyben a Lumileds 400 db Triluminous háromszínű (vörös, zöld és kék) LED-jei világítják át az LCD panelt.

119 centis képátlójú, 1920x1080p felbontású LG LCD képernyő LED háttérvilágítással a CES2006-on
119 centis képátlójú, 1920x1080p felbontású LG LCD képernyő LED háttérvilágítással a CES2006-on


A DisplaySearch legújabb, negyedéves TFT LCD gyártási tervekről beszámoló jelentésből 18 panel azonosítható, melyek RGB LED háttérvilágítással rendelkeznek majd, s szerepelnek az ilyen képernyőket gyártó cégek ütemterveiben. Ezek közül 15 már 2006. második felében bemutatásra kerül.

A jelentés szerint az első LED háttér-világítású LCD-k elsősorban tábla és notebook PC-kben, monitorokban működnek majd, de lesz köztük LCD TV-be szánt méretű is.

A hagyományos hidegkatódos fluoreszcens lámpákkal (CCFL) megvalósítotthoz képest a LED háttérvilágítás sokkal szélesebb színskálát, nagyobb panel átvilágíthatóságot biztosít, csökkenthető vele a panel tömege, vastagsága valamint a teljesítményfelvétel is. A gyorsan kapcsolható LED-ekkel javítható a gyors képmozgások megjelenítése, és a könnyen megoldható fényerőszabályzás miatt a kép dinamikája, kontrasztja, feketeszintje is tökéletesíthető.

A jelentés más LCD háttér-világítási megoldások fejlesztéséről is beszámol, melyek a közeljövőben tömeggyártásba kerülhetnek.

Kapcsolódó linkek:

LED-ek a DLP vetítéstechnikában
Sony QUALIA Európában is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .