Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható (Frissítve)

1. Oldal

Los Angeles-i Electronic Entertainment Expo (E3) show-n ismét bemutatta a Sony Playstation 3 (PS3) játékkonzolját, és bejelentette a forgalmazás dátumát és a két különböző merevlemezzel szerelt modellváltozat árát is.
Sony_PS3.jpgA Blu-ray Disc meghajtóval rendelkező Sony PS3 játékkonzol 2006. november 17-én kerül forgalomba Európában és az USA-ban, 20 és 60 GB kapacitású merevlemezes tárolóval szerelt változatokban 499 és 599 euró illetve dollár áron.

Az E3 kiállításon már működőképes változatban bemutatott konzol a bejelentés szerint tehát csak 100 euróval kerül többe, mint a nagy vetélytárs, a csak DVD meghajtóval szerelt Xbox 360 jelenlegi ára. Ez utóbbihoz a gyártó Microsoft még idén külső, a nagyfelbontású műsoros HD-DVD lemezek lejátszásra alkalmas egységet ígér, de ennek ára egyelőre ismeretlen. A PS3 közel annyiba kerül majd, mint az USA-ban és Japánban egyelőre igen korlátozott számban már most kapható első Toshiba HD-DVD asztali lejátszók, és jóval kevesebbe, mint az 1.000 dollártól induló, várhatóan nyáron megjelenő Blu-ray lejátszók.

Teljes Blu-ray lejátszó funkcionalitással viszont csak a drágábbik, 60 GB-os PS3 változat bír majd, mivel csak ez lesz ellátva HDMI kimenttel, a 499 eurós 20 GB-os nem.

HDMI kimenet hiányában a 20 GB-os olcsóbbik PS3 tehát nem tekinthető majd teljes értékű nagyfelbontású Blu-ray lejátszónak. A formátum által alkalmazott AACS másolásvédelmi rendszer ugyanis lehetőséget ad a stúdióknak arra, hogy nagyfelbontású lemezeik képtartalmát a lejátszóban alacsonyabb (960×540 pixel) felbontásra konvertálják le, amennyiben az nem rendelkezik tartalomvédett digitális kimenettel. Ilyen csatlakozó nélkül a 499 eurós PS3 tulajdonosok tehát csak akkor kaphatnak a konzol analóg komponens kimenetén nagyfelbontású videojel, ha a lemez előállítója ezt lehetővé teszi.

A Sony az induláskor 2 millió PS3-at tervez piacra dobni, és további 2 milliót szeretne leszállítani ez év végéig. Ez minden bizonnyal nem elégíti majd ki a fellépő piaci igényeket.

A PS3 megjelenése döntően befolyásolhatja a két nagyfelbontású optikai lemezformátum között zajló háború végső kimenetelét. Az kétségtelen, hogy a Sony igen komoly áldozatot hoz majd többek kötött a Blu-ray sikere érdekében, mivel szakértők az új konzol anyag és alkatrészköltségét kb. 800 dollárra becsülik (ebből csak a Blu-ray meghajtó kb. 350 dollár), vagyis minden majdan eladott PS3-on jelentős veszteséget kell elszenvednie.

Kapcsolódó linkek:

Sony: az első műsoros Blu-ray lemezek csak júniusban
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Később kerül piacra az első Blu-ray Disc lejátszó
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója
Késik még egy kicsit a HD-DVD piaci megjelenése
Sony: PlayStation 3 csak novembertől
Sokasodó támogatók a HD-DVD mellett
Május végén piacon a Blu-ray, de nem tudni mikor lesz PlayStation 3
Mégis van ideiglenes megegyezés az AACS-ről
Tovább késik a Blu-ray Disc és a HD-DVD
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XII.)
CES 2006: „A Blu-ray Disc (is) kész”
CES 2006: Xbox 360 külső HD-DVD meghajtóval még idén
CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest (frissítve)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .