Epson: a vetítők színes fénykibocsátásának méréséről

1. Oldal

Az Epson bejelentette, hogy elkezdi vetítőinél használni a Colour Light Output (CLO), azaz színes fénykibocsátás mérést, mert ezt a paramétert a vásárlók számára hitelesebbnek tartja, mint a csak a fehér fényességet mérő ANSI lument.


Majdnem pontosan egy éve javasolta először a Sony és az Epson egy új specifikációs paraméter a Color Brightness, azaz a színfényesség bevezetését. Most az Epson elhatározta, hogy elkezdi vetítőinél használni a Lumita által még 2007 végén kidolgozott Colour Light Output (CLO), azaz színes fénykibocsátás mérést illetve annak eredményeit.

CLO_merőábrák.jpg
A mérés során a fenti három mérőábrát vetítik ki a projektorral. A kilenc részre osztott, és mérőábránként különböző módon elrendezett vörös, zöld és kék mezők mindegyikének fénysűrűségét megmérve és átlagolva adódik az egyes ábrák fénykibocsátási értéke. A Colour Light Output (CLO) végül a három mérőábrából adódó lumen érték átlagából adódik.

Az új méréssel nyert paraméter hangsúlyozása a 3LCD vetítőket gyártó Epson részéről teljesen érthető. Elsősorban a prezentációs vetítők esetében a megvetíthető felület nagysága szempontjából fontos a vetítő fénykibocsátása (közkeletűen fényereje). A jelenleg használatos iparági szabvány (az ANSI lumen) csak a fehér fényességét méri, de a színekét nem, márpedig közismert, hogy két azonos fényerejűnek specifikált vetítő színmegjelenítése között hatalmas különbség lehet. Míg egy 3LCD vetítő mindig a három alapszín együtteséből állítja elő a fehér fényt, addig egy a képet szekvenciálisan kivetített színösszetevők sorozatával előállító egychipes DLP projektor esetén a fehér fény mennyisége könnyedén növelhető a színtárcsában lévő fényáteresztő (fehér) szegmenssel, a színfényességek és színhűség rovására. Ezt a „trükköt” viszont a színes fénykibocsátás mérésénél nem lehetne használni.

Házi-mozi vetítők esetében a fénykibocsátás nagysága kevéssé fontos, a színek pontos megjelenítése viszont igen.

Kapcsolódó link:

A vetítők színfényesség mérését javasolja az Epson és a Sony

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .