A Pioneer kiszáll a síkpaneles TV üzletből?

1. Oldal

A minőségi szórakoztatóelektronikai termékeiről ismert, de a TV piaci árharc miatt nehézségekkel küzdő Pioneer Corp veszteséges síkpaneles TV üzletága kapcsán több lehetőség között a saját tévégyártás feladását és felfüggesztését is mérlegeli.

KURO_plazma_Q.jpg
A gazdasági visszaesés és a jen erősödése miatt az összes nagy japán szórakoztatóelektronikai gyártó jelentős veszteséget kénytelen elkönyvelni az utóbbi időben, minek következtében gyártási kapacitásaik visszafogására, termékszerkezetük átgondolására, költségeik csökkentésére és elbocsátásokra kényszerülnek. Az utóbbi öt egymást követő évben veszteséges Pioneer számára is elsődleges fontosságú, hogy a TV üzletág negatív eredményeihez vezető folyamatot megállítsa.


A Nikkei üzleti napilap napokban megjelent riportja szerint a Pioneer felhagy a veszteséges televíziós üzlettel és a DVD lejátszókkal kapcsolatos tevékenységét egy Sharp-al közös új vállalkozásba viszi át. A cég korábbi hivatalos bejelentésének megfelelően azt tervezi, hogy március végével befejezi a plazmapanelek házon belüli gyártását, és azokat a jövőben együttműködésben a Panasonic gyártja. A Nikkei riportja viszont most azt állítja, hogy a romló profitkilátások miatt a cég úgy döntött teljesen befejezi a TV-k fejlesztését és gyártását.

Ha mindez tényleg beigazolódik, és a számos díjjal jutalmazott és szakmai körökben is elismert KURO plazma TV-k 10. generációja már nem kerül piacra, az nagy veszteség lenne a legjobb képminőségre vágyó vásárlók számára.

A Reuters hírügynökségnek viszont a Pioneer szóvivője az alábbiakban kommentálta a Nikkei riportját: „Az egyik végén a kivonulással, a másikon a házon belüli fejlesztéssel és gyártással, és valahol középen a mástól beszerzett TV-k eladásával a lehetőségek teljes spektruma létezik.” A Pioneer tehát minden lehetőséget áttekint, de végső döntést még nem hozott középtávú üzleti terveit illetően.

A Nikkei szerint a kb. 40.000 embert foglalkoztató Pioneer néhány ezer munkahely megszüntetését is tervezi 2010 márciusáig.

A cég február 12-én tervez bejelentést a tavalyi utolsó negyedév eredményeiről, és várhatóan a hónap végéig felfedi átszervezési intézkedéseit is. Korábban a cég 78 milliárd jenes (kb. 190 milliárd Ft) nettó veszteséget prognosztizált, de egyes előrejelzések szerint ez akár a 100 milliárd jent (kb. 240 milliárd Ft) is meghaladhatja.

Kapcsolódó linkek:

Elhalasztja LCD közös vállalati tervét a Sharp és a Sony
Panelgyártó kapacitásokat állít le az LG és a Sharp
Sony: gyárbezárások elbocsátások
Termeléscsökkentés és átszervezés a gazdasági válság hatására
A Pioneer és a Matsushita megállapodott a plazmapanel üzletről
Pioneer: hivatalos a cég képernyőüzleti tevékenységének átstrukturálása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .