Eutelsat: sugároz az első demonstrációs Ultra HD 4K TV csatorna

1. Oldal

A műholdas műsorsugárzó Eutelsat Communications dedikált demonstrációs Ultra HD TV csatornát indított az EUTELSAT 10A műholdról, amin január 8. óta 4K tartalmakat sugároz.


A CES 2013 kiállításon már számos TV gyártó kezdte el kínálni Ultra HD (4K) TV készülékét. A hozzájuk való tartalmak televíziós sugárzására igyekszik felkészülni Európa egyik meghatározó műholdas műsorterjesztője az Eutelsat, amely a HD és a 3D televíziózás bevezetésében is úttörő szerepet játszott.

Eutelsat.jpg
Az Eutelsat új csatornájának célja, hogy a műsorszolgáltatási lánc valamennyi szereplője számára hasznosítható tapasztalatokat nyújtson a 4K-val kapcsolatban. Ezek a szereplők lehetnek produkciós cégek, fizetős TV szolgáltatók, jogtulajdonosok és készülékgyártók. Az új csatorna másodpercenként 50 progresszív frissítésű képkockát továbbít MPEG-4 tömörítéssel és 40 Megabit/sec adatsebességgel négy, úgymond Quad HD bitfolyamban. Az Eutelsat a műsorterjesztő ipar számára videó tömörítési megoldásokat kínáló ATEME céggel együttműködve lövi fel az adást az EUTELSAT 10A műholdra (10 fok kelet; 11304 MHz; horizontális polarizáció; 27500 Symbol rate; DVB-S2; 8PSK; FEC 2/3; Pilot ON).

Az biztos, hogy a majdani UHDTV sugárzás eltér majd az Eutelsat által a kísérleti csatornájánál alkalmazottól, mert abban nyilván szerephez jut majd a HEVC (Hight Efficiency Video Codec) közkeletűen H.265-ként megjelölt új videotömörítés, valamint az új DVB-S3 műholdas modulációs szabvány is.

Kapcsolódó linkek:

MPEG: jön a hatékonyabb video-tömörítő H.265 szabvány
UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .