UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében

1. Oldal

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) javaslata az Ultra High Definition TV (UHDTV) szabvány részeként kezeli a 4K és 8K felbontású képmegjelenítők specifikációját egyaránt.


UHDTV_150px.jpgAz utóbbi időben némi zavart okozott, hogy pontosan mit is takar az Ultra High Definition TV (UHDTV) szabvány. A szakma különbséget tett a 4K (Quad Full HD) és 8K (Super Hi-Vision illetve Ultra HD) felbontások között, de a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) egy szabványként fogja kezeli ezeket.

Az ITU-ban megegyezés született egy új ajánlás-tervezettről az Ultra High Definition TV (UHDTV) specifikációhoz kapcsolódva, ami mind a 4K (3840 x 2160) mind a 8K (7680 x 4320) képmegjelenítők technikai részleteit tartalmazza. Bár ez az ajánlás-tervezet még jóváhagyásra vár az ITU adminisztrációja részéről, a lépés úgy tűnik, megerősíti, hogy mindkét felbontás megjelölése „UHDTV” lesz, hasonlóan ahhoz, ahogy a „HDTV” szabvány körébe tartozik a 720p, a 1080i és 1080p képformátum is.

Az Ultra nagy-felbontású képminőség jobb színhűséggel párosul majd és a mai televíziós rendszereknél nagyobb képváltási frekvencia (képsebesség) lehetőségével is.

Kapcsolódó linkek:

NHK és JVC fejlesztésű 120 kép/sec Super Hi-Vision vetítő
Panasonic és NHK 8K felbontású plazma képernyőóriás
Londoni Olimpiai közvetítések 3D-ben a BBC HD csatornán
4K videoformátum, de melyik?
Egy lépéssel közelebb az UHDTV megvalósulásához
IFA 2011: Sharp Super Hi-Vision 8K4K LCD képernyő demó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .