MPEG: jön a hatékonyabb video-tömörítő H.265 szabvány

1. Oldal

A Moving Picture Experts Group (MPEG) által kiadott „HEVC (Hight Efficiency Video Codec)” közkeletűen H.265-ként megjelölt új videotömörítési szabványtervezet kétszer hatékonyabb a jelenlegieknél.


Az MPEG július 16-20 között Stockholmban megtartott találkozóján a távközlési, számítógépes, TV és szórakoztatóelektronikai ipar képviseletében 26 országból összegyűlt mintegy 450 fő hagyta jóvá és adta ki a High Efficiency Video Coding (HEVC) szabványtervezetet. Ez a formátum nagyjából kétszer akkora tömörítési szintet tesz lehetővé, mint a jelenlegi H.264/AVC szabvány.

MPEG_HEVC_vs_AVC.jpg
Ahogy azt Per Fröjdh az Ericsson Research képtechnológiai menedzsere, a svéd MPEG delegáció elnöke megfogalmazta: „Rengeteg érdeke fűződik az iparágnak ehhez (mármint az új szabványhoz), mert ez azt jelenti, hogy felezhető az átviteli sebesség és mégis ugyanaz a vizuális minőség érhető el, vagy azonos sávszélességen megkétszerezhető a televíziós csatornák száma, ami óriási hatást gyakorol az iparra”.

Az új, kisebb sávszélességet igénylő tömörítési formátum különösen a mobil hálózatok számára lehet majd értékes, mert vele a szolgáltatók több videós tartalmat továbbíthatnak a rendelkezésre álló drága spektrumon. Az interneten továbbított videók szempontjából is előnyös, hogy kevesebb adat átvitelével is a korábbival azonos képminőség érhető el.

Ugyanakkor szinte minden digitális földfelszíni, műholdas és kábeltelevíziós szolgáltatásban valamint a DVD és Blu-ray Disc lemezeken is az MPEG által szabványosított videotömörítő „codec” működik. Minden bizonnyal szerephez jut majd a H.265/HEVC szabvány az UHDTV műsortovábbításában, illetve talán a 4K felbontású filmeket tartalmazó Blu-ray lemezeken is.

Fröjdh szerint a HEVC formátum legkorábban 2013-ban jelenhet meg kereskedelmi forgalomba kerülő termékekben.

Fröjdh vizuális technológiával foglalkozó csapata az MPEG-el már egy újfajta 3D videotömörítési formátumon dolgozik, amely új szabványt tenne lehetővé a több nézőpontú szemüveg nélküli 3D videó rendszerek számára. Ezt a technológiát 2014-re lehetne szabványosítani.

Kapcsolódó linkek:

UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében
MPEG-4 dekódolás minden vevőkészülékben 2012-re
A digitális TV adások vételéről
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .