Panasonic: 142 centis 4K OLED panel nyomtatással előállítva

1. Oldal

A CES 2013 kiállításon a Panasonic is előállt 142 centis (56 inch) 4K OLED TV képernyőjével, ami a világ első „RGB teljes nyomtató módszerrel” előállított OLED TV panelje.


A Sony 142 centis 4K OLED TV-je mellett tehát a Panasonic is bemutatta 4K OLED TV képernyőjét. Az egyelőre nem világos, hogy az OLED TV panelek fejlesztésén együtt munkálkodó két cég által a CES 2013 kiállításon prezentált két panel teljesen azonos-e? Az viszont biztos, hogy a Panasonic prototípus paneljének vékony-réteg tranzisztoros (TFT) hordozóját a Sony szállította az OLED panelek nyomtatás-alapú tömeggyártási technológiájának fejlesztési együttműködése keretében.

Panasonic_4K_OLED.jpg
A Panasonic a bemutatott 4K OLED TV panel előállítása kapcsán az általa kidolgozott nyomtatási módszert, és annak előnyeit hangsúlyozza. Az OLED panelek részben nyomtatással történő előállításában az elektrolumineszcens (EL) réteg kialakításához az OLED anyagokat a tintasugarashoz hasonló nyomtatási technikával viszik fel a hordozóra. A vákuumot és magas hőmérsékletet nem igénylő gyártási folyamat egyszerűsége miatt a technológia várhatóan könnyen alkalmazható a legkülönbözőbb méretű OLED panelek előállításához. A nyomtatási módszer révén éppen a kellő mennyiségű szerves anyag vihető fel oda ahol arra szükség van, csökkentve ezzel az anyagveszteséget és lerövidítve a gyártási időt, gazdaságosabbá téve a termelést.

Az OLED panel előállításánál a Panasonic a vörös, zöld és kék OLED anyagok külön-külön nyomtatással történő felvitelét lehetővé tevő RGB teljes nyomtató módszert alkalmazza, és kifejlesztette az anyagok nagy felületű hordozóra való egyenletes felvitelére szolgáló berendezéseket és feldolgozási technológiákat is.

Ezen túlmenően a Panasonic saját fejlesztésű csúcskibocsátású panelstruktúrájával – aminek része egy hatékonyabb fényáteresztésű transzparens katód – sikerült előállítani a világ jelenlegi legnagyobb, 142 centis (56 inch) RGB teljes nyomtató módszeren alapuló 4K OLED paneljét, ami kiváló színvisszaadást és széles nézési szöget biztosít.

Kapcsolódó linkek:

Sony: a világ első és legnagyobb 4K OLED TV-je a CES-en
Panasonic és Sony OLED TV-k 2014-re?
OLED vagy inkább 4K TV?
OLED TV panelt gyártani 8-10-szer drágább az LCD-nél
Sony, Panasonic OLED partnerség: cél a 2013-as tömeggyártás
Panasonic: döntés jelentős OLED TV beruházásról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .