Feloldották a PlayStation 3 behozatali tilalmát Európába

1. Oldal

Az LG és a Sony közötti szabadalmi csatározás részeként előbb egy előzetes bírósági végzés nyomán elrendelték az Európába és az Egyesült Királyságba irányuló PS3 szállítmányok lefoglalását, majd 10 nap elteltével ezt feloldottak.
Sony_LG.jpg
Frissítés: Az Európába és az Egyesült Királyságba irányuló PS3 szállítmányok lefoglalását feloldották. Jelentések szerint a korábbi utasítás eredményeként a vámszervek állítólag 300.000 konzolt foglaltak le. Március 11-én egy európai bíróság megváltoztatta a korábbi végzést (lásd alább), sőt LG-t utasította kártérítés fizetésére. A behozatali tilalom feloldása ellenére a Sony-nak valószínűleg igazolnia kell majd, hogy nem sértette meg az LG szabadalmilag védett Blu-ray technológiáját.

2011. március 2.: A Guardian beszámolója szerint, az európai vámtisztviselőket az Európába és az Egyesült Királyságba exportált PlayStation 3 (PS3) játékkonzol szállítmányok legalább 10 napos lefoglalására utasították a hágai polgári bíróság a Sony ellen hozott előzetes végzése alapján.

A brit lap értesülése szerint a vámtisztek a múlthéten Hollandiában már több tízezer PS3-at foglaltak le a hetente importált kb. 100.000 konzolból. A Sony persze kétségbeesetten próbáltja elérni a tilalom feloldását és jogában áll fellebbezni az Európai Szabadalmi Hivatalnál, de ha azt meghosszasítják, akkor a PS3 2-3 hét elteltével eltűnhet az európai üzletek polcairól.

Eközben az LG ugyancsak kérheti az említett hivataltól a 10 napos importtilalom meghosszabbítását, vagy alternatív megoldásként bírósági végzéssel a konzolok megsemmisítését is kezdeményezheti, de igen valószínűtlen, hogy a bíróság helyt adna egy ilyen kérelemnek.

Az LG azt állítja, a Sony PS3 számos Blu-ray Disc technológiával kapcsolatos LG szabadalmat használ jogsértően. Az LG egyébként a múlthónap elején már az USA nemzetközi kereskedelmi bizottságához fordult, felkérve azt a PS3 Blu-ray használatának vizsgálatára, és az a véleményük, hogy a játékkonzolt ki kéne tiltani az Egyesült Államok paicáról.

Ha a Sony tényleg megsértette az LG szabadalmait, akkor kénytelen lesz kompenzálni a dél-koreai márkát mindenegyes a világon eladott PS3 után, aminek hatalmas költségei lehetnek. A két cég amúgy hét ügyből álló meglehetősen bonyolult szabadalmi vitát folytat, egymást kölcsönösen jogsértéssel vádolva. A Sony például az LG okos-telefonok USA-ba szállítását igyekszik megakadályozni.

Kapcsolódó link:

A Sharp és a Samsung megegyeztek az LCD szabadalmi ügyekben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .