A földrengés hatása a szórakoztatóelektronikai iparra

1. Oldal

A Japánt sújtó hatalmas erejű földrengés, a nyomában járó szökőár és a meghibásodott atomerőművek okozta veszély a japán és a globális szórakoztatóelektronikai ipart is érinti, a vezető vállalatok elkezdték felmérni a katasztrófa hatásait.
Több a Japán partjait érintő földrengés központjához közeli és a szökőár által leginkább sújtott régióban lévő szórakoztatóelektronikai gyár megrongálódott, bár komolyabb károkról egyelőre nem tudni. Számos gyártóüzem azonban szerte Japánban ideiglenesen felfüggesztette működését a villamosenergia-ellátás, a szállítási infrastruktúra és az alkatrész-beszállítói lánc zavarai miatt.

A japán kormány a villamosenergia-termelés nehézségei miatt hétfő óta kénytelen egyfajta rotációs rendben kikapcsolni az áramellátást, és mivel ez az intézkedés előreláthatóan a következő hónap végéig érvényben marad, ez valószínűleg hatással lesz az egész japán ipari termelésre. A kormány azt is kéri a japánoktól, hogy ha lehet ne menjenek munkába vonaton tehermentesítve a vasúti közlekedést.

Japan_foldrenges.gif
A 9-es erősségű földrengés és a még mindig erős utórengések több dolgozó sérülését okozták, amikor mennyezet és faldarabok hullottak alá a Panasonic Miyagi és Fukushima prefektúrákban lévő üzemeiben, amelyek digitális fényképezőgépeket, audioberendezéseket és alkatrészeket állítanak elő. A cég elmondása szerint a katasztrófa a beszállítói és forgalmazói láncot is megzavarja. A vállalat ugyanakkor bejelentette, hogy 300 millió jen (kb. 730 millió Ft) készpénzt, 10-10 ezer rádiót, zseblámpát, 4.000 a SANYO Electric által gyártott napenergiával működő LED lámpát, és 500.000 szárazelemet adományoz a mentés céljaira, valamint intézkedéseket tesz az energiafelhasználás csökkentésére.

A Sony is 300 millió jent adományoz a segítségre szorulóknak, amit részben a cég alkalmazottai gyűjtenek össze világszerte és a vállalt egészít ki. Emellett 30.000 rádióval segítik a földrengés áldozatait és további termékadományokkal is készülnek a helyi igényeket figyelembe véve. A Sony összesen nyolc Fukushima, Miyazaki és Miyagi prefektúrákban működő üzemét állított le. Az utóbbi körzetben lévő mágneses szalagot és Blu-ray lemezeket előállító gyárának földszintjét elárasztotta a szökőár, és mintegy 1000 alkalmazottnak kellett a magasabb helyre menekülnie. Emellett felfüggesztette munkáját két kutatás-fejlesztési központ is a rotációs áramkimaradás miatt.

A Toshiba az Iwate prefektúrában lévő LSI chip üzemének működését függesztette fel, és az Asahi Kasei is leállított egy hasonló üzemet Miyagi tartományban. Így tett az NEC is, amelynek négy elektronikus berendezéseket előállító gyára van a Tohoku térségben. Mindegyik vállalat jelenleg próbálja felmérni az esetleges károk nagyságát.

A földrengés várhatóan még a dél-koreai LCD gyártóvállalatokat is megrázza majd. A katasztrófa által leginkább érintett területen termelt LCD panelalkatrészek, színszűrők, üveg hordozólapok, polarizátorok, hideg katódos fluoreszcens lámpák (CCFL) és fénykibocsátó diódákat (LED), valamit félvezető alkatrészek hiányozni fognak a piacról. A koreai behozatal mintegy 25%-a Japánból származik, és ennek jelentős részét elektronikai alkatrészek teszik ki.

A koreai üzleti sajtó szerint mind a félvezetők mind az LCD panelek árai várhatóan nőni fognak az alkatrészhiány miatt, és várhatóan koreai vállalatok lépnek majd be a piacra, hogy pótolják ezt a fajta hiányt.

Kapcsolódó linkek:

Több mint 2,3 millió 3D TV kelt el 2010. utolsó negyedében
Plazma TV panel szállítási rekord 2010 utolsó negyedévében
Sok LCD TV-ben nem márkája által gyártott panel működik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .