GeForce NOW: VRR, azaz változó képfrissítési gyakoriság már streaming játékhoz is

Az NVIDIA GeForce NOWCloud G-Sync” VRR felhőalapú játékszolgáltatás TV applikációkban még nem, de PC-n és Mac-en már támogatott.


Az NVIDIA GeForce NOW az első VRR, azaz a változó képfrissítési gyakoriságot támogató felhőalapú játékszolgáltatás. A streamingjáték applikációja a VRR-t egyelőre csak NVIDIA GPU-val rendelkező Windows PC-ken illetve bizonyos Apple Mac számítógépeken támogatja, a TV-ken még nem.

GeForce Now játékeszközök

A képmegjelenítők VRR támogatással valós időben képes a videoforráshoz, azaz a PC-hez vagy konzolhoz igazítani a képfrissítési frekvenciát, kiküszöbölve az úgynevezett „tearing” jelenségét (a kép szétszakadását), csökkentve a bemenetről mért késést (input lag) és összességében egyenletesebb játékélményt biztosítva a zavaró képremegés csökkentésével.

A PC-k játékokhoz már évek óta alkalmazzák a változó képfrissítési gyakoriság két változatát, melyek elnevezése a G-Sync illetve a FreeSync. A PlayStation 5 és az Xbox Series játékkonzolok is támogatják a VRR-t a HDMI 2.1 csatlakozáson keresztül.

Az NVIDIA blogbejegyzésben jelentette be: „Emellett a GeForce NOW Windows és macOS applikációk frissítése a G-Sync felhőben való támogatásával egészül ki. Az új NVIDIA Reflex támogatással 60 és 120 képkocka/másodperc képsebességű streaming opciók párosításával az Ultimate (előfizető) tagok ultra-alacsony késleltetésű streaming-et élvezhetnek, ami szinte megkülönböztethetetlen a helyi PC használatától.”

A VRR, avagy „Cloud G-Sync” egyelőre csak a natív GeForce NOW applikációval működik Windows és macOS alatt. Böngészők nem támogatják, és egyelőre nem tudni, hogy az NVIDIA tervezi-e a GeForce NOW streaming játék alkalmazásának VRR-t támogató frissítését az LG, Samsung, Sony, Philips, TCL és márkák okos TV-in illetve Google TV eszközökön. Egyelőre még az NVIDIA Shield eszköz kapcsán sincs erről szó.

Az NVIDIA GPU-val rendelkező Windows PC-k tulajdonosainak frissíteniük kell a Windows 11 és az NVIDIA illesztőprogramokat, az Apple chipes Mac valamint az újabb Intel alapú MacBook Pro és MacBook Air (ProMotion kompatibilis képernyővel) számítógépeknek pedig macOS Monterey vagy újabb operációsrendszert kell futtatnia. A GeForce NOW applikáció 2.0.59 vagy újabb verziójú kell, hogy legyen, és persze kell a már említett Ultimate előfizetés is. A külső VRR-t támogató képmegjelenítőt (TV-t, monitort, projektort) továbbra is DisplayPort vagy HDMI 2.1 interfészen át kell csatlakoztatni a PC vagy Mac számítógéphez, hogy működjön a „Cloud G-Sync”.

Ha minden készen áll a GeForce NOW applikációban aktiválható a VRR a Settings (Beállítások) > Streaming Quality (Streaming minőség) > Custom (Egyéni) > VRR display/VSync menüpontban. Előfordulhat, hogy a játékon belülii beállításokat is módosítani kell. Az NVIDIA support document segíthet.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .