Genelec: tápellátás és audió CAT5 kábelen hangsugárzórendszerhez

A Genelec nyílt Smart IP Audio platformja révén a tápellátás és az audió továbbítása mellette a CAT5 kábelen át konfigurálható, felügyelhető és kalibrálható is a tetszőleges hangsugárzórendszer.


A házi használatra is kiváló hangsugárzókat gyártó Genelec a jövő heti ISE 2019 kiállításon mutatja be egyedülálló nyílt IP hálózati-technológiai platformját, amit egyelőre a telepített hangrendszerek piacára szán. A platform egy szabványos CAT5 kábelen át biztosítja a tápellátást, az audió továbbítását és a skálázható hangsugárzórendszer konfigurációját valamint a felügyeleti és kalibrációs funkciókat.

Az új technológia az idei negyedik negyedévtől kezdve jelenik meg a Genelec számos installációs hangsugárzójában. Az IP és Power-over-Ethernet (PoE) szabványokon alapulva a Genelec technológiai platformja tartalmazza a márka saját belső tápegységét, amely a hangsugárzókból sokkal magasabb hangnyomás előállítását biztosítja, mint ami korábban lehetséges volt bármely hagyományos Etherneten át történő tápellátással. A világon először a Genelec megoldása valóban elegendő teljesítményű ahhoz, hogy kis- és közepes méretű rendszereket működtessen.

Kiváló teljesítménykezelési jellemzői mellett a Genelec smart IP platformja rugalmas rendszerfelépítést, felügyeletet, menedzselést és ellenőrzést biztosít IP-n keresztül a Genelec jól kidolgozott hangsugárzó-menedzselő szoftverének köszönhetően. A szoftveres hangsugárzó-menedzselés koncepciója már kiforrott és jól bevált eszköz a Genelec stúdiólehallgató hangsugárzóinál, de a telepített hangrendszerek sajátos piaci igényeinek kielégítésére a Genelec dedikált szoftvert fejlesztett ki, ezek specifikus problémáinak – köztük az eszközfelismerés, az automatikus helyiség EQ és kalibrálás valamint a rendszerszervezés és állapotfigyelés – megoldására összpontosítva. Röviden, a szoftver rengeteg munkaidőt takarít  meg a rendszerépítőknek, miközben biztosítja, hogy a rendszer kiemelkedő tisztasággal és beszédérthetőséggel működjön.

A smart IP platform megoldás a teljes rugalmasság és skálázhatóság érdekében kompatibilis a legnépszerűbb audio-over-IP hálózati protokollokkal, de még szabványos analóg bemenetet is kínál.

A technológia szinte tetszőleges számú audiocsatornát képes kezelni, korlátot csak a hálózat kapacitása és a rendszer működésének konfigurálása jelent. A bemutatásra kerülő technológiai platform a jövőben alkalmazható akár sokcsatornás házimozik hangsugárzórendszerének kiépítéséhez is.

Aki Mäkivirta, a Genelec K+F igazgatója szerint az IP technológiai platform egyszerű és költséghatékony módot kínál az integrátorok számára kompromisszummentes, kiváló minőségű hangrendszerek telepítéséhez:

„Minden, ami kell egy szabványos hálózati kábelen – benne elég teljesítmény közepes hangnyomású alkalmazások meghajtásához -, az integrátorok teljes megoldást kapnak kezükbe: a legmagasabb minőségű hangsugárzókat rajtuk jelfeldolgozással, beépített teljesítményerősítőkkel és automatikus kalibrálással, mindezt a Genelec híres hang- és építési minősége által. Ráadásul, mivel a teljes Genelec gyártás finnországi üzemünkben zajlik és szigorú környezetvédelmi és a hosszú élettartamot szolgáló tervezési elveket követ, egyszerűen könnyebben nem is garantálhatóak a fenntartható minőségű telepített hangrendszerek!”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .