IMAX Enhanced: új készülékpartnerek és tartalmak

Megvannak az első IMAX Enhanced játékfilmek, a programhoz pedig mások mellett csatlakozott a Rakuten TV az Onkyo és a Pioneer is.


Az IMAX, a DTS és partnereik a CES 2019 alkalmával is igyekeztek felkelteni az érdeklődést az IMAX Enhanced program iránt. A program digitálisan átdolgozott tartalmakat ígér javított képpel, hanggal és nagyobb (1,44:1 vagy 1,9:1) képaránnyal, valamint egy minősítési rendszert és annak megfelelő csúcsminőségű 4K HDR TV-ket, projektorokat és A/V komponenseket speciális IMAX üzemmóddal, ami automatikusan bekapcsol IMAX Enhanced tartalmat érzékelve. (A minősített készülékekkel szemben támasztott követelményekről egy külön cikkben számolok majd be.)

Az IMAX Enhanced ugyanakkor nem egy külön formátum. Az a meglévő HDR10 és HDR10+ nagy dinamikatartományú formátumot és a DTS: X egy változatát alkalmazza. Például az első IMAX Enhanced Ultra HD Blu-ray lemezeken is ezeket használják.

Patrick McClymont, az IMAX vállalati stratégia és fejlesztési vezetője szerint: „Felbátorított minket a jelentős lendület és a program bevezetésének első néhány hónapjában az IMAX Enhanced programot magukévá tévő nagy fontosságú partnerek. Ezek a prémium partnerek és a ma bejelentett kasszasiker filmek kiterjesztik termék- és tartalomkínálatunkat és előmozdítják erőfeszítéseinket, hogy a legjobb otthoni szórakoztató élményt biztosítsuk a fogyasztóknak világszerte.”

A már tavaly a programhoz csatlakozott Sony, Marantz és Denon mellé felsorakozik az Arcam, az Elite, az Integra, a Lexicon, az Onkyo, a Pioneer és a Trinnov is, melyek még az év során megjelennek minősített A/V komponenseikkel. A TCL tévégyártóként 2019-től kezdődően tervez bemutatni minősített TV-ket.

IMAX Enhanced tartalmak terjesztőjeként Európában a Rakuten TV egyelőre öt országban (Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Franciaország és Olaszország) működik majd, de a jövőben ez bővülni fog.

A Sony Pictures a nagy stúdiók közül elsőként jelentet meg IMAX Enhanced filmeket. Ezek az Alfa (Alpha), a Venom, a Pókember – Hazatérés (Spider-Man: Homecoming) és a Jumanji – Vár a dzsungel (Jumanji: Welcome to the Jungle) lesznek. A Paramount is elkötelezte már magát az IMAX Enhanced mellett, de még nem tudni melyek lesznek a várhatóan még idén megjelenő filmek. Az IMAX több dokumentumfilm kiadását is ígéri.

Az IMAX és a DTS tehát már maga mögött tudhat néhány elektronikai gyártót és filmstúdiót, de még igazolnia kell a fogyasztóknak, hogy valóban nyújt valami pluszt az IMAX Enhanced, amit látszólag válasznak szánnak a hasonló célú és néhány éve már a piacon lévő Dolby Vision és Dolby Atmos technológiákra.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .