Genelec: új hangsugárzók a legkisebbtől a legnagyobbig

1. Oldal

A brüsszeli ISE kiállításon mutatkozott be a Genelec kibővített „installációs” hangsugárzó választéka, mely immáron 16 aktív modellből áll (ebből 4 mélysugárzó), melyek a legkisebbtől az elképzelhető legnagyobb házi-moziig alkalm
A Genelec mostanság „installációs” hangsugárzóknak nevezi azon modelljeit, amelyek alapváltozatai professzionális stúdiók lehallgató monitoraiként szolgálnak csak kiegészülnek néhány a házi-mozikban való alkalmazhatósághoz szükséges dologgal. Ezek közé tartozik, hogy a stúdiókban szokásos szimmetrikus XLR jelbemenet mellé aszimmetrikus RCA csatlakozót is tesznek a kisebb modellekre, és ellátják az aktív hangsugárzókat egy a beépített erősítők tápellátását kapcsoló távvezérlő csatlakozóval, amin keresztül 12V-os vezérlőfeszültség vagy egy záródó érintkező aktivizálja a működést.

Egyébként ezek a modellek semmi másban nem térnek el a profi stúdiókba szánt testvéreiktől, tehát megtalálhatjuk bennük a finn gyártó közel harmincéves tapasztalatainak és fejlesztőmunkájának minden eredményét, az aktív konstrukció, a helyiségnek és az elhelyezésnek megfelelő tonális karakterisztika beállítás, a lesugárzott hang irányítottságát kontrolláló hullámterelő a DCW (Directivity Control Waveguide), és minden más is. A világon mindenütt pontos hangtér-leképzésük, nagy hangerő mellett is rendkívül alacsony torzításuk és gazdag, mély basszusaik miatt tartják igen nagyra ezeket a hangsugárzókat.

Az újdonságok között szerepel az eddigi legkisebb Genelec hangsugárzó, a 8020A lakossági változata a 6020A2818 és az 5050A2819 mélysugárzó. E két kompakt modell (az alábbi képen a CD méretek megítélését segíti) kombinációjával hatásos hallgatási élmény érhető el egy meghitt (65 köbméternél kisebb helyiség, hallgatási távolság max. 2,4 méter) házi-moziban.

CD_6020a_5050a.jpg
A torzítások minimalizálására tervezett, kettős erősítésű 6020A2818 minimális diffrakciójú háza (MDE) fröccsöntött alumíniumból készül, melybe az erősítők (2x20W) mellett egy 10,5 centis hangszórót és egy 1,9 cm-es alumínium dóm „tweeter”-t építenek. A házban hosszan ívelt, turbulencia-mentes reflexcső révén a kis hangsugárzó igen mély (66 Hz) frekvenciák előállítására képes.

Az 5050A2819 háromcsatornás mélyhang-menedzsmentjével (mély keresztváltás 85 Hz-en) és 26 Hz-es alsó átviteli frekvenciájával kiválóan használható a sávszélesség kiterjesztésére akár surround, akár sztereó hang előállításában. A mágnesesen árnyékolt 20,5 centis hangszóró mellett két ugyanekkora passzívsugárzó membránt építenek a kompakt kis doboz oldalaiba. Az erősítő teljesítménye 70W, a hátlapján az összes szükséges beállító elem mellett XLR és RCA vonalbemenetet valamint egy további mélysugárzók meghajtására szolgáló LINK OUT RCA kimenetet is találunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .