Sony VPL-VW100 bemutatkozás Európában

1. Oldal

A múlt heti brüsszeli ISE (Integrated System Europe) kiállításon mutatták be hivatalosan először az öreg kontinens házi-mozi rajongói számára a Sony új, teljes HD felbontású vetítőjét a VPL-VW1002837-at.


A tengerentúl már kapható VPL-VW1002837 Európába is megérkezett, s biztosan sok híve lesz nálunk is. A 2,4 millió forintos vetítő nyilván sokak számára csak álom marad, és a meglehetősen borsos árú Xenon lámpa még a tehetősebb potenciális vásárlókat is meggondolásra késztetheti.

HD SXRD.jpgA vetítőben alkalmazott 3 db 15,5 mm (0,61 inch) átlójú, teljes HD, azaz 1920×1080 pixel felbontású SXRD (Silicon X-tal Reflective Display) panel a LCOS technológiát képviselik. A több mint kétmillió, 7 mikrométer széles képelem oly tökéletesen tölti ki a panel felületét (a két szomszédos pixel közötti rés csak 0,35 mikron), hogy a kép tökéletesen homogén, teljesen mentes a „csirkehálóként” ismert pixelezettségtől. A képelemek 2,5 milliszekundum válaszideje a gyorsan mozgó képek éles előállítását is garantálja.

fenyut.jpg
A VPL-VW100-ban azért használnak úgynevezett „Pure” Xenon lámpát, mert ennek fénye áll legközelebb a napfényhez, s ezt használják a professzionális mozivetítőkben is. A Sony konstruktőrei (és persze marketingesei) szerint pedig ez biztosítja az igazán életszerű, gazdag és mély színeket. Ráadásul a vetítőben a lámpa három, (vörös, zöld és kék) alapszínekre bontott fénye a forrástól az optikáig azonos hosszúságú utat tesz meg, ami a kép mind a négy sarkában egyenletes színt és további egyéb beavatkozás nélküli színkonzisztenciát biztosít.

Az elnevezése alapján „minden tartományban éles fókuszú” új ARC-F (All Range Crisp Focus) lencsét arra optimalizálták, hogy a nagyfelbontású SXRD panel minden képelemét képes legyen reprodukálni. Az 1,8-szeres motoros „zoom” optikával a vászontól 3,1 és 5,3 méter között bárhol elhelyezett vetítővel állítható elő a 2,5 méter átlójú kép. Ugyancsak elektromosan állítható a függőleges képpozíció, és kézzel némileg vízszintesen is tolható a kép segítve ezzel a VPL-VW100 elhelyezését.

VW100 iris.jpgAz SXRD panelnek és az új írisznek valamint az utóbbi a kép világosságtartalmától függő automatikus vezérlésének köszönhetően a vetítővel elérhető a 15000:1 (On/Off) kontrasztarány is. Az íriszt kikapcsolva is tekintélyes 3000:1 a kontrasztarány, de bekapcsolva a legkisebb rekesznyílású állásban – 400 ANSI lumen fényerő mellett – ez az érték 6000:1-re nő. A vetítő egyébként maximum 800 ANSI lumen fényerőre képes.

A képinformációk lehető legjobb feldolgozása érdekében a Sony a vetítőbe 12-bites panelmeghajtást épített, ami elegendően finom (4096 lépcsőből álló) világosságárnyalatot képes kezelni. A képskálázó és képjavító technológia BRAVIA LCD TV-kben sikerrel bevált DRC-MFv2 (Digital Reality Creation – Multi Function v2), és saját fejlesztés a váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítás valamint a 3D gamma processzor is. A színek saját ízlésnek megfelelő beállítására szolgál az RCP (Real Colour Processing) funkció, mely akár PC-ről is kezelhető.

VPL-VW100.jpg
A VPL-VW100-en minden szükséges bemenet megtalálható így van HDCP kompatibilis DVI-D és HDMI csatlakozó is, mely utóbbiak 1080p jelet is képesek fogadni. A vetítő RS232C-n keresztül vezérelhető, és van egy hálózati csatlakozó, valamint egy 12V-os „trigger” kimenet is.

A gondos tervezésnek köszönhetően az igencsak jelentős hőmennyiség elvezetését – a 400 Wattos lámpa tényleg olyan meleget termel, ami egy kisebbfajta elektromos fűtőtestnek is dicséretére válna – csak 22dB zaj kíséri.

A brüsszeli bemutatón látottak alapján a kép tényleg meggyőző volt, bár talán a fókusz beállításán lehetett volna javítani, és a közel 4 méteres képméret felületi fényessége sem volt kiemelkedő, de nem tudni milyen íriszbeállítást alkalmaztak.

A fájó pont, hogy a 2500 óránként cserére szoruló lámpa kb. 250 ezer forintba kerül.

Kapcsolódó link:

Sony 1080p SXRD házi-mozi vetítő újdonság a CEDIA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .