Google Chromecast: online tartalmak TV-re egy kis eszközzel

1. Oldal

A Google igen olcsó és praktikus újdonsága a Chromecast adapter bármely HDMI bemenetű képmegjelenítőre képes internetes tartalmat varázsolni Wi-Fi hálózaton át, távirányítóként okostelefont, táblagépet vagy számítógépet használva.


Internetes tartalmakat szeretne nézni okos TV funkció nélküli készüléke képernyőjén vagy a vetítőjével, de nem akar egy újabb dobozt, kábeleket és távirányítót? Nem gond! Itt a Google új megoldása, a Chromecast.

A Google két eddigi próbálkozása a televíziózás és az online tartalomelérés összehozására, nem bizonyultak sikeresnek. A nemrégiben frissült Google TV platform nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a Nexus Q hálózati médialejátszó pedig forgalomba sem került. Az újabb próbálkozás azonban igencsak reményt keltőnek tűnik, sőt elkezdhetnek aggódni a versenytárs Apple TV és az okos TV platformjaikat maguk vagy szövetségben fejlesztő TV gyártók is.

Google_Chromecast.jpg
A kb. 5 centiméteres Chromecast adapter egyik végén egy HDMI dugó – ezzel csatlakozhat egy TV, egy vetítő, vagy akár egy AV vevőerősítő HDMI bemenetéhez -, másik végén egy USB port található – utóbbi funkciójáról egyelőre csak az tudható, hogy azon keresztül is kaphat tápellátást.

Google_Chromecast2.jpg
Az egyszerűsített Google Chrome operációs rendszert futtató kis eszköz a helyi Wi-Fi hálózatra csatlakozik. Ezen keresztül közvetlenül képes elérni a kívánt internetes tartalmat, amit az ugyancsak a helyi hálózathoz kapcsolódó, távirányítóként használt okostelefonon, táblagépen vagy számítógépen lehet egyszerűen kiválasztani a Netflix, YouTube, Google Play tartalommegosztó és szolgáltató, illetve a Chrome böngésző alkalmazásokkal. Az alkalmazásokban a kívánt tartalmat megtalálva és a Chromecast gombra kattintva – az „AirPlay” funkcióhoz hasonlóan – az egyszerűen átkerül az adapteren át a TV képernyőjére, vagy a vetítő vásznára, mégpedig a lehetséges legjobb felbontásban és persze hangot is megszólaltatva.

A tartalom bitfolyama hangsúlyozottan nem a kiválasztásra szolgáló eszközön át kerül a Chromecast adapterbe, hanem az internetről közvetlenül. Amikor tehát a tartalom már ott a TV képernyőjén vagy a vetítővásznon, akkor az okostelefon, vagy táblagép, vagy laptop már készenlétbe kapcsolható vagy más célra használható. A böngésző által megnyitott oldal is átirányítható a tévére, vetítőre, de a funkciót még béta tesztelik, vagyis a teljes értékű böngészésre még várni kell. Ezt a hiányosságot is biztosan megoldják majd, és további alkalmazásokkal is kiegészülhet a Chromecast mivel már elérhető a programozók számára a Google Cast rendszerfejlesztő csomagja (SDK) előzetes verziója.

Távirányítóként használható Android okostelefon, táblagép és iPhone illetve iPad éppúgy, mint Mac vagy Windows számítógép Chrome böngészővel. Akár több ilyen eszközről is megoszthatóak a tartalmak, amiket a Chromecast egy lejátszási listában időrendbe állít.

Mindezek tetejében a Chromecast csupán 35 dollárba (kb. 8.000 Ft) kerül az Egyesült Államokban, vagyis kompatibilitásban és árban is verhetetlennek tűnik a vele versengő eszközök között, és legnagyobb vetélytársával, a nemrégiben megújult kezelőfelületű és teljes 1080p felbontású Apple TV-vel szemben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Chromecast mikor jelenik meg Európában is.

Kapcsolódó linkek:

Nexus Q: Google multimédia gömb erősítővel és NFC-el
Google TV: Jelly Bean-re frissül a platform
Google TV: Google Play tartalomszolgáltatások Európában
Apple TV: megújuló kezelőfelület és teljes 1080p felbontás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .