Google TV: új fejlesztések a platform gyorsítására

Gördülékenyebbé teszik a Google TV használatát a legújabb tárhely-felszabadításra és eszközök gyorsítására irányuló fejlesztések.


A minap bejelentett Google TV fejlesztések érintik az összes a platformot használó készüléket, köztük a Google TV-s Chromecast és más hasonló streaming eszközöket valamint a Sony, a TCL, a Philips és más gyártók TV-it.

Google TV 2023

2022 novemberében a Google már részletesen ismertette az Android Package Kit (APK) helyébe lépő Android App Bundle (Android alkalmazáscsomag) formátumot, ami a készüléktől (okostelefon, TV, stb.) és az applikáció típusától (streaming, játék, stb.) függően az alkalmazást kisebb részekre szeleteli. Az Android alkalmazáscsomagra való átállás fejlesztőkre vonatkozó határideje 2023 májusa.

A Google TV-hez is felhasznált Android alkalmazáscsomagokkal a bejelentés szerint: „nagyjából 25%-kal csökkentettük az alkalmazások méretét. Ezzel helyet szabadítva fel eszközén több alkalmazás letöltéséhez, és kedvenc műsorai gond nélküli nézéséhez”.

Android alkalmazáscsomag

Emellett a Google TV új „App Hibernation”, azaz alkalmazáshibernálás funkciója „automatikusan hibernált állapotba kényszeríti az applikációkat, ha több mint 30 napig nem használják”, ezzel is helyet szabadítva fel. A funkció használatához Android 12 szükséges a Google TV készüléken.

A Google szerint egy szerveroldali frissítés révén ezeket az új tárhelykezelési funkciókat már alkalmazzák az arra alkalmas Google TV eszközökön.

Jó hír, hogy az általában meglehetősen lassú hardverrel rendelkező Google TV készülékeken az eszközök gyorsítására irányuló fejlesztések is bevezetésre kerülnek. A bejelentés szerint: „Mind az eszközein, mind a távirányítóján frissítettünk a várakozási idő kiküszöbölése érdekében. Csökkentettük az időt, ami alatt a Google TV feléled, a TV és a távirányító gombnyomásai közötti reakcióidőt, valamint azt az időtartamot, amíg betöltési animáció lát az eszköz újraindításakor. Ezek a fejlesztések már bevezetésre kerülnek eszközein, és segítik gyorsabban elérni tartalmait.”

Az nem világos, hogy a fenti fejlesztésekhez rendszerfrissítés szükség, vagy a Google TV-n futó Google alkalmazások automatikus szerveroldali frissítéséről van szó, de bárhogy is legyen a Google szerint a fejlesztések már jönnek ki világszerte.

Amellett, hogy néhány hónapja az USA-ban megújult a Google TV a kezelőfelülete a cég még ebben az évben további frissítésekkel készül. Remélhetőleg ennek része lesz az okos-otthoni vezérlés is.

2023-ban további készülékgyártók állnak át Android TV-ről a Google TV-felületre TV-ken és más streaming eszközökön, mint a Xiaomi TV Box S 2. generációja esetében is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .