Android TV és Google TV: megoldás a tárhelyproblémára

Az Android TV és Google TV eszközök csekély tárolókapacitása miatt az alkalmazások fejlesztőinek a jövőben az eddiginél kevesebb helyet foglaló, gyorsabb, frissebb és jobb App Bundles közzétételi formátumra kell átállniuk.


Az Android TV és Google TV platformok alá már több mint 10.000 alkalmazás/játék érhető el, de ezekből csak néhányat lehet telepíteni és használni a többnyire 8 vagy 16 GB tárolókapacitású hardverrel rendelkező streaming eszközökre illetve okos TV-kre.

Google TV felület

A probléma megoldására és az alkalmazások hatékonyabb kezelésére a Google megváltoztatja alkalmazásfejlesztőkre vonatkozó előírásait bevezetve az „Android App Bundle” (AAB) közzétételi formátumot.

Az Android Developers Blog erről szóló bejegyzésében Josh Wentz a Google TV termékmenedzsere megállapítja: „Az exponenciális szoftvernövekedés mellett a tévéhardverek kapacitása a telefonos társaikhoz képest korlátozott maradt. 2022-ben az okostelefonok gyakran legalább 64 GB-os tárhellyel rendelkeznek, de az okostévék átlagosan csak 8 GB-os tárhellyel. A kevesebb tárhely azt eredményezi, hogy a felhasználóknak alkalmazásokat kell eltávolítaniuk, ami hátráltatja a teljes TV-élményt. Ennek és más problémáknak a megoldására 2020 novemberében az Android bevezette az App Bundles (alkalmazáscsomagokat).”

Android-TV_Google-TV_App-Bundles

Az eddigi Android Package Kit (APK) helyébe lépő Android App Bundle (AAB) formátum alkalmazása a Google szerint átlag 20% teljes tárhelyméret megtakarítást eredményez és támogatja a felhasználó által ritkán használt alkalmazások archiválását is. Ezek az alkalmazások ikonként a kezdőképernyőn maradnak, de használat előtt telepíteni kell őket.

A meglévő TV alkalmazásokat 2023 májusáig kell átállítani a korábbi APK formátumból az új AAB formátumra, ami a Google becslése szerint 3 nap fejlesztői munkával elvégezhető. Az időben át nem állított TV applikációkat a Google elrejtheti a TV felületről.

A Google az eszközgyártóknak már korábban azt ajánlotta, hogy az Android 13 operációs rendszert futtató Android TV vagy Google TV okos TV-ket és streaming eszközöket 16 GB memóriával szállítsák, hogy több tárhely álljon rendelkezésre az alkalmazások és a rendszerfrissítések számára.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .