HDMI: a 2.1 funkciók egy része firmware frissítéssel is megvalósítható

HDMI Fórum elmondás szerint a HDMI 2.1 verziójú eszközök minősítése idén indul, és az új specifikáció néhány funkciója firmware-frissítéssel is hozzáadható a készülékekhez.


A HDMI Fórum által múltév végén véglegesített HDMI 2.1 támogatja már a 8K és 10K felbontást is, a dinamikus HDR meta-adatokat, a nagyobb sávszélességű vissza-irányú (eARC) audiót és még sok egyebet. A specifikáció teljességét kínáló készülékek mellett lesznek már létező vagy új TV-k is például, amelyek a legújabb verziónak csak néhány funkcióját valósítják meg.

A HDMI Forum szerint a változó frissítési gyakoriság (VRR), a gyors médiakapcsolás (QMS) és a továbbfejlesztett audió vissza-irányú csatorna (eARC) például olyan funkciók, amelyek firmware-frissítéssel is megvalósíthatóak.

A VRR vagyis a képforrás és a képmegjelenítő közötti szinkronizált változó vagy adaptív képfrissítési gyakoriság TV-k számára. A QMS megoldja, hogy a TV késedelem vagy elsötétülő képernyő nélkül váltson különböző képsebességek között. Az eARC nagyobb sávszélességet kínál a HDMI audio vissza-irányú csatornán át a veszteségmentes audioformátumok, köztük a Dolby Atmos bitfolyamának továbbításához.

A fenti funkciók természetesen csak olyan készülékekhez adhatóak hozzá, amelyek rugalmas HDMI felépítéssel rendelkeznek. Vagyis a TV-k, AV vevőerősítők és más készülékek gyártóin múlik, hogy lesz-e ilyen frissítés.

A HDMI Forum szerint, ha egy termék megvalósítja a HDMI 2.1 néhány funkcióját, akkor az HDMI 2.1 kompatibilis termékként értékesíthető. A gyártóknak azonban meg kell adniuk, hogy termékük a HDMI 2.1 mely funkcióit támogatják.

Az Xbox One X kapcsán például a Microsoft megígérte, hogy a játékkonzol támogatja majd a VRR-t egy jövőbeni firmware-frissítéssel. A konzol még nem HDMI 2.1 minősítésű. Számos Denon és Marantz AV vevőerősítőhöz is bejelentették már jövőbeni az eARC támogatást.

A HDMI 2.1 minősítés első fázisa a második negyedévben kezdődik, a teljes minősítési folyamat várhatóan az év harmadik vagy negyedik negyedévében veszi kezdetét. A megfelelést igazoló hivatalos pecséttel rendelkező termékeknek át kell esniük a sikeres minősítésen. A gyártók ugyanakkor forgalmazhatnak HDMI 2.1 kompatibilis termékeket a teljes körű minősítés előtt is, de nincs garancia, hogy azok 100%-ban a specifikáció szerint műknek. Tavaly év végén már megjelentek például az első 48 Gigabit/sec sávszélességű „Ultra High Speed” HDMI kábelek, pedig azok valójában még nem estek át minősítésen.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .