HDMI: a 2.1 funkciók egy része firmware frissítéssel is megvalósítható

HDMI Fórum elmondás szerint a HDMI 2.1 verziójú eszközök minősítése idén indul, és az új specifikáció néhány funkciója firmware-frissítéssel is hozzáadható a készülékekhez.


A HDMI Fórum által múltév végén véglegesített HDMI 2.1 támogatja már a 8K és 10K felbontást is, a dinamikus HDR meta-adatokat, a nagyobb sávszélességű vissza-irányú (eARC) audiót és még sok egyebet. A specifikáció teljességét kínáló készülékek mellett lesznek már létező vagy új TV-k is például, amelyek a legújabb verziónak csak néhány funkcióját valósítják meg.

A HDMI Forum szerint a változó frissítési gyakoriság (VRR), a gyors médiakapcsolás (QMS) és a továbbfejlesztett audió vissza-irányú csatorna (eARC) például olyan funkciók, amelyek firmware-frissítéssel is megvalósíthatóak.

A VRR vagyis a képforrás és a képmegjelenítő közötti szinkronizált változó vagy adaptív képfrissítési gyakoriság TV-k számára. A QMS megoldja, hogy a TV késedelem vagy elsötétülő képernyő nélkül váltson különböző képsebességek között. Az eARC nagyobb sávszélességet kínál a HDMI audio vissza-irányú csatornán át a veszteségmentes audioformátumok, köztük a Dolby Atmos bitfolyamának továbbításához.

A fenti funkciók természetesen csak olyan készülékekhez adhatóak hozzá, amelyek rugalmas HDMI felépítéssel rendelkeznek. Vagyis a TV-k, AV vevőerősítők és más készülékek gyártóin múlik, hogy lesz-e ilyen frissítés.

A HDMI Forum szerint, ha egy termék megvalósítja a HDMI 2.1 néhány funkcióját, akkor az HDMI 2.1 kompatibilis termékként értékesíthető. A gyártóknak azonban meg kell adniuk, hogy termékük a HDMI 2.1 mely funkcióit támogatják.

Az Xbox One X kapcsán például a Microsoft megígérte, hogy a játékkonzol támogatja majd a VRR-t egy jövőbeni firmware-frissítéssel. A konzol még nem HDMI 2.1 minősítésű. Számos Denon és Marantz AV vevőerősítőhöz is bejelentették már jövőbeni az eARC támogatást.

A HDMI 2.1 minősítés első fázisa a második negyedévben kezdődik, a teljes minősítési folyamat várhatóan az év harmadik vagy negyedik negyedévében veszi kezdetét. A megfelelést igazoló hivatalos pecséttel rendelkező termékeknek át kell esniük a sikeres minősítésen. A gyártók ugyanakkor forgalmazhatnak HDMI 2.1 kompatibilis termékeket a teljes körű minősítés előtt is, de nincs garancia, hogy azok 100%-ban a specifikáció szerint műknek. Tavaly év végén már megjelentek például az első 48 Gigabit/sec sávszélességű „Ultra High Speed” HDMI kábelek, pedig azok valójában még nem estek át minősítésen.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .