HDTV műholdvevők Euro1080-hoz (Frissítés)

1. Oldal

Mint arról már beszámoltunk január 1-től vehető az első HDTV felbontású műsorokat sugárzó Euro1080 műholdas program.


A vételhez szükséges műholdvevők is kezdenek megjelenni a piacon (a hazai forgalmazásról még nincsenek információink, de ez május 1 után már nem lehet probléma).

A két már kapható nagyfelbontású HDTV műholdvevő közül az egyik a Zinwell ZDX-410HD DVB-S / FTA (Free to Air) azaz szabad elérést biztosító készüléke. Miután a műsorsugárzó már bejelentette, hogy az adást májustól részben, majd 2005-től teljes egészében kódolni fogja, ezért ezt a típust csak nagyon korlátlan ideig lehet majd használni. Ugyanakkor a gyártó Zinwell már bejelentette, hogy a megfelelő utód típus a ZDX-410HDIR is rövidesen kapható lesz. Bár ez a műholdvevő minden tekintetben azonos lesz elődjével, már tartalmazni fogja a műsor dekódolásához szükséges Irdeto modult.

Zinwell ZDX-410HD
A ZDX-410HD YUV komponens kimenetén 576i/p, 720p és 1080i váltott-soros ill. progresszív képfrissítés formátumú videó kimeneti jelek jelenhetnek meg (van kompozit és S-Video kimenet is). A digitális hang optikai kimeneten keresztül nyerhető ki és a firmware frissítésére szolgáló RS232-es csatlakozó is található rajta. A ZDX-410HD ára fogyasztási adó nélkül 465 EUR, a márciusra várható ZDX-410HDIR 720 EUR lesz. Azon vásárlók, akik már nem tudnak várni és megveszik a ZDX-410HD-t van esélyük, hogy később utólag beépíthetik az Irdeto modult, mert ennek forrasztási helyei ki vannak alakítva a panelen.

A másik műholdvevő sokkal inkább az európai piac számára készült, mint a Zinwell készülékei, ezt jelzi a QUALI-TV QS1080IR két SCART csatlakozója. Ez a műholdvevő már tartalmazza az Irdeto CA dekódoló modult. Sokkal érdekesebb, hogy videó kimenetként VGA (analóg RGB) és DVI (digitális RGB) jelkimenetei is vannak az YUV komponens és összetett videó valamint optikai digitális audio kimenetek mellett. A soros interfész itt is a firmware frissítésére szolgál. A QUALI-TV QS1080IR is az 576i/p, 720p és 1080i sorfelbontású videó formátumokat támogatja.

QUALI-TV QS1080IR
Mindkét fenti készülék megrendelhető a www.quali-tv.com Internet oldalon és az Euro1080 Smartcard is innen szerezhető majd be. A Quali-TV Hollandiában székel és viszonteladók előre fizetve és gyűjtőfuvarban onnan kaphatják meg a készülékeket (amint valaki „ráharap” a hazai forgalmazásra és mi erről értesülünk, be is számolunk róla). A QUALI-TV QS1080IR ára 587 EUR fogyasztási adó nélkül.

Az Euro1080 márciustól kezdi el forgalomba hozni a májustól részlegsen, 2005-től teljesen kódolt műsor dekódolásához szükséges SmartCard-okat. A kártya a kereskedelmben hozzávetőleg 200 EUR-ba fog kerülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .