Megjelentek az első DVD-Audio/CD hibrid lemezek

1. Oldal

flipdiskKorábban portálunkon már beszámoltunk a DVD-Audio/CD hibrid lemez eddigi sorsáról. A „flip lemez – vagy új elnevezése alapján DualDisc” úgy tűnik a DVD-Forum jóváhagyása nélkül is kezdi meghódítani a piacot.


A nagyfelbontású hanglemezformátumok versengésében a DVD-Audio ellenlábasa az SACD kétrétegű hibrid változata mindig is biztosította a lejátszási kompatibilitást a hagyományos CD-játszókkal. Bár a DVD-Audio erre nem volt képes, a csak DVD-Video lemezeket lejátszó készülékek megfelelő – mondjuk Dolby Digital – hangsáv megléte esetén képesek voltak legalább sztereó hangot produkálni a DVD-Audio lemezekről is.


flipdisc.gifA CD-játszókkal kompatíbilis hibrid, egyik oldalán CD, másik oldalán DVD-Audio „DualDisc” technikai problémái – nevezetesen a szabvány által előírtnál nagyobb vastagsága – ellenére úgy tűnik, mégis utat tör magának. Az amerikai Audio Revolution magazin szerint a Seattle és Boston városokat érintő piacfelmérés során már meg is jelentek az első ilyen lemezek.

A jórész a Warner Music Group által kiadott lemezek mellett érdekes módon az SACD formátum „gazdája” a Sony, pontosabban a Sony Music is részt vesz a „DualDisc” piacfelmérésében, és más kiadók mellett a Universal Music Groups valamint az EMI kiadványai is szerepelnek az egyenlőre 15 lemezt tartalmazó listán.

Ime néhány a megjelent lemezek közül:

Barenaked Ladies – Everything To Everyone
Linkin Park – Reanimation
R.E.M. – Automatic For the People
Dave Brubeck – Time Out
Barbra Streisand – The Movie Album
AC/DC – Back in Black
David Bowie – Reality
Sheryl Crow – The Globe Sessions

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .