Hisense: forgalomban az első kettős fénymoduláló rétegű LCD TV

A Hisense még csak Kínában kínálja a magasabb kontraszt elérés érdekében kettős fénymoduláló rétegű LCD TV-t, a 164 centis (65”) U9E-t.


A Gizmochina beszámolója szerint a Hisense U9E típusjelzéssel elkezdte a „világ első” „kettős-képű” TV-je forgalmazását. Az elnevezés kicsit megtévesztő, de az LCD képenyők kontrasztjának jelentős növelésére szolgáló technológia nem új.

A Panasonic már 2016-ban beszámolt új professzionális felhasználásra szánt IPS LCD paneljéről, mely több mint 1.000.000:1 kontrasztarányt produkál a pixelenként szabályozható háttérvilágítást biztosító fénymoduláló cellák alkalmazásával.

Hasonló műszaki megoldások BD cell, dual-layer (kettős-réteg), dual-cell (kettős-cella), dual-stack (kettős-elrendezésű), dual LCD (kettős LCD) néven is ismertek, de lényegük azonos. Az egymás mögötti két LCD panel közül az egyik a háttérvilágítás fényét modulálva a kép fekete-fehér összetevőit (a szürke-árnyalatokat) állítja elő, a másik panel pedíg a színeket. Az eredmény egy olyan LCD TV, melynek kontrasztaránya kb. a tízszerese egy hagyományos LCD TV-nek.

A Hisense a januári CES 2019 kiállításon „ULED XD” néven már bemutatta a mostani TV prototípusát, aminek paneljét a szintén kínai BOE állítja elő. Akkor erről a cég azt mondta: „A kettős-cellás ULED XD panel – mely egy a kép szürke-skáláját megjelenítő 1080p modult tartalmaz a teljes mátrix LED háttérvilágítás és a teljes színű képet megjelenítő 4K modul között – jelentős előrelépés a helyi fényszabályzásban, a színek és dinamikatartomány tekintetében.” Beszámolók szerint az ígéretes prototípus valóban mélyebb feketéket, magasabb kontrasztot és telítettebb színeket produkált, mint egy hagyományos LCD TV.

A Hisense egyelőre csak Kínában forgalmazott 164 centis (65 hüvelykes) U9E TV-je 18.000 jüanba (kb. 760.000 Ft) kerül, ami elég drága egy helyben előállított készülékért. Jövőre az U9E 140 és 190 centis (55 és 75 hüvelykes) modellje is kapható lesz Kínában, és talán azon kívül más régiókba is eljut a TV az elkövetkező években. A jövőbeni változatban pedig már két 4K LCD panelt raknak majd egybe.

Az OLED TV-k versenytársának szánt és HDR képmegjelenítésre alkalmas LCD TV-khez a gyártók korszerűbb és több zónából álló helyi fényszabályzású LED háttérvilágítást, a nézőszöget szélesítő új megoldásokat, kvantumpont technológiát, és rövidesen miniLED háttérvilágítást alkalmaznak. Ezek és kombinációik mind emelik a képminőséget.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .