Panasonic: új IPS LCD panel pixelenkénti fénymodulációval

1. Oldal

A Panasonic Liquid Crystal Display által kifejlesztett új IPS folyadékkristályos panel több mint 1.000.000:1 kontrasztarány elérésére képes fénymoduláló cellák alkalmazásával, amelyekkel pixelenként szabályozható a háttérvilágítás intenzitása.


A Panasonic sajtóközleményben számol be a leányvállalata által kifejlesztett új IPS (In-Plane Switching) LCD panelről, amit elsősorban professzionális felhasználásra szán műsorlebonyolító és videó utómunkálati stúdiók nagy dinamikatartományú (HDR) monitoraiba. Magas kontrasztja miatt a panel alkalmas lehet például orvosi monitorokhoz és autók kijelzőihez is, de a márka fogyasztóknak szánt TV készülékeibe nem valószínű, hogy ilyeneket építenének, tekintve, hogy a cég szeptembertől felhagyott a TV panelgyártással.

Panasonic_uj_IPS_LCD_panel_1.jpg
Az új, magas kontrasztú IPS panel (a fenti ábrán: New IPS liquid crystal panel) megoldja a hagyományos folyadékkristályos panelek (az ábrán: Conventional liquid crystal panel) azon problémáját, hogy a fényesség emelése érdekében megnövelt intenzitású háttérvilágítás miatt a feketék kivilágosodnak és a képernyő sötét részein megjelenő fehér területek határai elmosódnak. A háttérvilágítás intenzitásának csökkentésével pedig a sötét részek ugyan tisztábbá válnak, de a fényes részek elvesztik csillogásukat.

A hagyományos folyadékkristályos panelekhez képest a Panasonic új, magas kontrasztú IPS panelje újonnan fejlesztett fénymoduláló cellákat használ. Ezek a folyadékkristályok elve alapján működnek és a displaycellákba integrálódva (másodlagos fénymodulátorként) lehetővé teszik az azokba belépő háttérvilágítás fénymennyiségének szabályzását, mégpedig pixelenként, ezáltal érve el a 1.000.000:1 kontrasztarányt.

A fénymodulátor cellák a displaycellákban használttól eltérő fényáteresztési tulajdonságú folyadékkristályos anyagból állnak, lehetővé téve a display- és a fénymoduláló cellák független vezérlését. Ezzel jelentősen csökken a fényszivárgás, finom árnyalati lépcsőket téve lehetővé. Az ipari felhasználásra fejlesztett Panasonic IPS folyadékkristályos technológiákat alkalmazva érték el a 1.000.000:1 kontrasztarányt (a maximum 1.000 cd/m², minimum 0,001 cd/m² fényességet) fenntartva a széles nézőszöget és a magas fényáteresztési hatékonyságot.

Az új, magas kontrasztú IPS panel a display- és a fénymoduláló cellák fényáteresztő képességgének javításával valamint egy nagyfényerejű háttérvilágítás alkalmazásával 1.000 cd/m² maximális fényességet produkál.

Az új panel a meglévő LCD panelgyártó berendezéseken állítható elő. A Panasonic Liquid Crystal Display Co., Ltd. egy 8,5-ik generációs gyártósorral rendelkezik, és 2017 januárjában kezdi el az új panel mintáinak szállítását.

Kapcsolódó linkek:

Kérdéses a Panasonic TV-k Firefox OS platformjának sorsa
Panasonic, Sony és NHK közös fejlesztésű 8K TV 2020-ra
Panasonic: HDR frissítés a tavalyi CX800 és CR850 TV-khez
Panasonic: szeptembertől leáll a TV panelgyártás
Panasonic: a 2016-os 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Panasonic DX900: új csúcs LCD TV UHD Premium minősítéssel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .