Indul az első kísérleti háromdimenziós tévécsatorna az m3D

1. Oldal

Június 25-én az MTV Zrt.-MTVA m3D néven indítja el az első 3D tévécsatornát, ami kizárólag a Mindig TV-n lesz nézhető a Foci EB döntőjéig, majd más szolgáltatók is továbbítják az Olimpia 3D sportközvetítését és egy 3D filmcsomagot.

Az m3D csatorna június 25-én 10 órától augusztus 12-éig, az Olimpia záróünnepségének 3D közvetítéséig tartó 50 napos kísérleti adása mindenképp újabb mérföldkő a Magyar Televízió történetében, még akkor is, ha ma még nem tudni lesz-e folytatása a hazai 3D televíziózásnak.

A sportesemények mellett az m3D más, látványos és szórakoztató 3D programokat is kínál majd. Látható lesz a Republic és az Omega legutóbbi koncertjeinek 3D felvétele. Napközben főző show, cirkuszi bemutatók, űrkutatásról szóló, a genfi autószalont és más autós rendezvényeket, a világ filmfesztiváljait és premierjeit bemutató műsorok mellett számos új természetfilmet vagy épp extrém sportbemutatókat láthatnak a nézők, és lesz egy a világ leghíresebb városait, nyaraló- és kirándulóhelyeit bemutató sorozat is. Esténként többek közt egészestés rajzfilmek, koncertek, a Wim Wenders által rendezett, az Európai Filmakadémia díjával jutalmazott táncfilm, Koncsalovszkij Diótörő című fantasy filmje, Michael Flatley Lord of the Dance előadása, valamint a magyar 3D filmkészítés legújabb, Magyarország és Erdély kastélyait és természeti szépségeit bemutató alkotásai szerepelnek a programban.

Érdekes adalék lesz a Magyar Televízióban készült két archív 3D-ben készült alkotás. Molnár Miklós még 1973-ban forgatott sztereoszkópikus filminterjút a Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttel, majd az MTV mérnöke 15 év múlva, 1988-ban Takács Marika bemondóval rögzített immár televíziós videokamerákkal egy szívszorító üzenetet a jövő nézőinek.

A fenti programok és a labdarúgó Európa-bajnokság döntője alkotják majd az m3D adását június 25-től az Olimpia kezdetéig, majd azután a Nyári Játékok sporteseményei veszik át a főszerepet.

Arról hogy az ötvennapos kísérleti adást azok is láthassák, akiknek nincs 3D TV-jük vagy vetítőjük a Cinema City gondoskodik, mely Budapesten az Aréna Pláza valamint debreceni és győri multiplexei egy-egy vetítőtermében teszi nézhetővé az m3D csatornát.

Az Antenna Hungária az m3D továbbításával Európában az elsők között indít 3D műsorszórást DVB-T platformon. A tesztsugárzás már júnus 18-án elindul a budapesti Széchenyi-hegyről (OMK) a 43-as UHF csatornán (650 MHz). A 16QAM, FEC 1/2, GI 1/32 modulációs paraméterek miatt, ahogy azt az alábbi lefedettségei térkép mutatja Budapest területén szinte mindenhol akár szobaantennával is fogható lesz a „side by side” 3D videoformátumú adás, aminek képminősége kiválónak ígérkezik a 12,06 Mbps sávszélességnek köszönhetően. A hang 2.0 vagy akár 5.1 csatornás Dolby Digital (AC-3) is lehet, illetve Mpeg1 layer II sztereo.

m3D_lefedettseg.jpg
A Budapesten és környékén fogható kísérleti sugárzás keretében az m3D 2012. július 1-ig, a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjéig kizárólag a MinDig TV ingyenes szolgáltatásán lesz elérhető. A sugárzás természetesen folytatódik az Olimpia végéig.

Július 2-tól más kábeltévés illetve műholdas szolgáltatások is bekapcsolódnak az m3D továbbításába. Meg nem erősített hírek szerint ezek közé tartozik majd az UPC és az Invitel digitális kábelhálózata valamint a T-Home IPTV, Digitális Kábel TV, Sat TV platformjai.

Az m3D csatorna hivatalos támogató partnere a Samsung, mely piacvezető a 3D TV-k eladásában.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: a DVB-T szolgáltatás és más izgalmas fejlesztések
Eurosport 3D közvetítések a Londoni Olimpiáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .