InFocus DepthQ™ 3D vetítő

1. Oldal

Az InFocus DepthQ az első megfizethető, hordozható térhatású (3D) képek vetítésére alkalmas projektor.
Az InFocus DepthQ stabil 120Hz-es képváltású „térhatású” (3D) képet vetít más egylencsés 3D vetítők költségének töredékéért. A vetítő a Lightspeed Design Group kizárólagos forgalmazásában kapható, mely cég több mint egy évtizede fejleszt szoftvert és hardvert a térhatású képmegjelenítéshez és jelentős tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen. Ügyfelei között van többek között a Mercédesz, az amerikai hadsereg, a Nintendo, az IMAX Corporation és a Disney Imagineering is.

A 3D képmegjelenítés persze ma még sokkal fontosabb a mérnöki tervezés (CAD/CAM), a folyamatirányítás, az orvostechnikai, molekuláris biológiai kutatás és más hasonló képalkotási eljárások, vagy akár az oktatási és marketinges prezentációk területén, mint az otthoni szórakoztatásban, de már ma is számos 3D-s játékprogram és film kapható.

A DepthQ projektor egy közönséges, ajánlottan nagy fénynyereségű vászonra vetíti a bal és jobb szembe szánt képek összefésült sorozatát 120 kép per másodperc sebességgel. Ezt a képet egy úgynevezett LCD (folyadékkristály) képzáró szemüveggel (LCD shutter glasses) kell nézni, mely a vetített képek sorozatával szinkronban úgy blokkolja azokat, hogy a bal szem csak a bal, a jobb szem, pedig csak jobb képeket lássa. Így alakul ki agyunkban a térhatású kép. Az LCD képzáró szemüveget a képforrásul is szolgáló számítógép grafikus kártyájához csatlakoztatható infravörös jeladó vezérli.

A legtöbb térhatású 3D kép vetítéséhez két külön projektort alkalmaznak, melyek pontos beállítása kellő szakértelmet és jelentős időt igényel. Mindez jóval egyszerűbben, különösebb hozzáértés nélkül megvalósítható az egylencsés DepthQ vetítővel.

DepthQ.jpg
Magában az InFocus DepthQ vetítőben a Texas Instruments legkorszerűbb DLP technológiáját alkalmazzák, az 1,4 centis (0,55”) DDR DMD képmodulátor 800×600 pixel saját felbontású, a PC bemenet SVGA, VGA, XGA kompatibilis. A 200W-os SHP lámpával maximum 1600 ANSI lumen fényerő érhető el, a Full On/Off kontrasztarány 2000:1. A vetítő specialitása abban rejlik, hogy azt alkalmassá tették a térhatású képmegjelenítés céljára, melynél különösen a kivetített képek és az LCD-s képzáró szemüveg szinkronizálása és a 100-120 Hz-es képfrissítési sebesség elérése volt fontos. Ez utóbbira a vibrálás-mentes képhez van szükség. A DepthQ csak a VESA VGA csatlakozójára érkező „page flip, stereo 3D” formátumú adatokból képes térhatású képet előállítani, vagyis önmaga nem képes a kétdimenziós képeket 3D-vé alakítani, bár azokat is természetesen kivetíti eredeti formátumukban.

Akik többet is szeretnének tudni vetítő és a teljes rendszer működéséről, azoknak ajánlom, keressék fel a Depthq> weboldalát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .