Intel: új processzor 4K támogatással és terjedő WiDi

1. Oldal

Az Intel új Haswell kódnevű processzorai integrált grafikus motorjukkal a 4K Ultra HD felbontású videók megjelenítését is támogatják, és egyre több készülékbe épül be a cég vezeték-nélküli WiDi audió-videó átviteli technológiája.
Az Intel rövidesen hivatalosan is bemutatkozó Haswell kódnevű Core processzorai és az azok erősebb négymagos változataiban, a Core i7-4000U chipeken alkalmazott „Iris Graphics 5100”, illetve a jóval izmosabb „Iris Pro Graphics 5200” grafikus meghajtás (GPU) teljesítménye több mint duplája is lehet a ma használatos Intel „HD 4000” integrált grafikájának. Ezek az új processzorok ezzel az integrált grafikus teljesítménnyel már képesek a 3.840 x 2160 képpontos 4K Ultra HD felbontású videók megjelenítését is támogatni.

Intel_haswell_graphics.jpg
Bár az új processzorok elsősorban új ultrabookokba, notebookokba és úgynevezett all-in-one számítógépekbe kerülnek beépítésre, de az új technológiával az Intel régi vágya is teljesül és betörhet az úgymond TV piacra is. Az új processzorokra építve ugyanis egy a 4K Ultra HD tartalmak terjesztésére használható médiadoboz (set-top box) is megvalósíthatóvá válik. Márpedig erre nagy szükség lenne, most hogy a TV gyártók elkezdik forgalmazni 4K Ultra HD készülékeiket, amikhez egyelőre nincs megfelelő tartalomkínálat. Az Intel titkolódzik mind a médiadobozról mind az internetes tartalomszolgáltatásról, de kiszivárogtatások szerint, ha megvalósul, akkor annak kiváló felhasználói kezelőfelülete lenne, valamint támogatná a Lovefilm és Netflix alkalmazásokat.

Az Intel Wireless Display (WiDi) technológiája 2013-ban már szinte megszokott részét képezi a síkpaneles TV-knek és PC-knek. Az LG, a Samsung és a Toshiba is alkalmazzák készülékeikben.

A jelenlegi legújabb WiDi 3.5 már támogatja, a 1080p és 3D képtartalmak valamint az 5.1 csatornás surround audió átvitelét. A technológia megfelel a Wi-Fi Alliance Miracast szabványnak is. A WiDi 3.5 az USB-alapú eszközök vezeték-nélküli kapcsolatát is támogatja, és a Windows 8 érintőképernyő funkcióját is.

A legtöbb vezető notebook márka júniusban piacra kerülő új Haswell alapú ultrabookjában várhatóan benne lesz a WiDi csakúgy, mint számos médiadobozban (set-top box) és adapterben is.

Kapcsolódó linkek:

Wi-Fi Miracast: az első minősített eszközök köztük az Intel WiDi
Wi-Fi Miracast: multimédia megosztó készülékek új minősítése
Intel: új Core CPU-k HD filmletöltés és Blu-ray 3D támogatással

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .