Jamo E 7 az új EISA díjas hangsugárzó sorozat (képekkel)

1. Oldal

Kedvező ár, tetszetős forma és korszerű hangsugárzó-technológia. Ezek teszik a Jamo E 7-es sorozatát az év legizgalmasabb habsugárzóivá. A tervezők mindent megtettek, hogy az új modellek a kategória hangzásbeli elvárásainak tökéletesen megfeleljenek.
Az egyik legnagyobb kihívás hangsugárzó-tervezésnél a hangot elkenő, elszínező, nem kívánt dobozrezgések kiküszöbölése. A nagyfrekvenciák különösen kényesek ebből a szempontból. A Jamo E 7-es sorozatban alkalmazott megoldást DTT (Decoupled Tweeter Technology) nevezték el, ahol a „Decoupled” szó jelentése csatolásmentes. A nagyfrekvenciás sugárzót (Tweeter) a többi hangsugárzótól „csatolásmentésítve” 20 dB-vel (ezred részére) csökken az erre a frontlapról átadódó vibráció, mely jótékonyan hat a magas hangok tisztaságására.


E 7-es hangsugárzó
A Jamo E 7-es közép- és mélyfrekvenciás hangszóróinak membránja ragasztóval impregnált szövött üvegszál kompozit, melyen egyenletesen oszlanak el a sajátrezgések, így biztosítva a hang minimális elszíneződését és a torzítatlan középtartományt. A membrán körüli természetes gumi lineárisabb frekvencia-átvitelt eredményez.

A dobozok nagy sűrűségű MDF-ből készülnek, világos és sötét alma vagy fekete kőris fautánzatú borítással. Ami nem megszokott, hogy a fő éleket 2 fokkal „elrontják” az ideális téglatest alakhoz képest a még merevebb szerkezet és a nem kívánt belső rezonanciák és állóhullámok minimalizálása érdekében.

A sorozat legkisebb polcra, állványra helyezhető tagja az E 700. A szerkezetből adódó torzítások csökkentése érdekében egy merev alumínium előlapba építik a 102 mm-es közép/mély hangszórót és a 25 mm-es DTT „csipogót”, és ezt illesztik a hátulján bassz-reflex hangoló nyílással rendelkező dobozba. A csatlakozók – ahogy illik – aranyozottak. Az ajánlások szerint a többi Jamo E 7-es modellhez hangzásban tökéletesen illeszkedő surround sugárzóként érdemes használni.Hátra sugárzó mélyhangszóró A következő modell a sorban az E 750. Ebben a padlón álló, három-utas torony hangsugárzóban előre irányba szól a 25 mm-es DTT és egy 133 mm-es középfrekvenciás hangszóró, és hátra sugároz egy 140 mm-es mélyhangszóró. Ennél és a legnagyobb modellnél is úgy hangolták az ugyancsak hátra sugárzó bassz-reflex nyílásokat, hogy azók a hátfalhoz közel elhelyezve se „bummogjanak”.

A Jamo E 7 sorozat csúcsán – és ugyancsak a padlón – áll az E 770, mely arányaiban és a hangszórók elrendezését tekintve hasonló E 750-hez, de közel 1 méteres magasságával fizikailag nagyobb és a hangszórók tekintetében is jobb adottságokkal rendelkezik. A nagyfrekvenciás sugárzó itt is 2,5 centis DTT, de ehhez az előlapban 165 mm-es középsugárzó, hátra 165 mm-es bassz-reflex hangolt mélyhangszóró társul. A modell átvitele eléri a 35 Hz-et és érzékenysége 90dB.

A center célú E 7CEN hangsugárzóba is a 25 mm-es DTT-t építik és egy pár ugyanolyan a102 mm-es közép/mély hangszórót, amit az E 700-ba. A sugárzó hátlapján van a bassz-reflex hangoló nyílás. Az elhelyezést könnyíti az igen csekély, 142 mm-es magasság.
E 7CEN

E 7SUB Az aktív E 7SUB mélysugárzó belsejébe egy 254 mm átmérőjű, nagylöketű papírmembrános hangszórót építenek, melyet egy új, A/B osztályú erősítő lát el csúcsokban 675 Watt teljesítménnyel. Ez könnyedén biztosítja a basszusok reprodukálását, és a gyártó szerint a subwoofer nemcsak a filmbéli lövések, robbanások és földrengés hangjainak visszaadására képes, hanem a kényes zenei hangok finomságait is szépen ábrázolja. Figyelemre méltó a díjnyertes, THX Ultra2 minősített D 7SUB1802-ból átvett, a határfelületek erősítőhatását kompenzáló (Boundary Gain Compensation) kapcsoló, mely segít a szobán belüli lineáris frekvencia-átvitel kialakításában és a subwoofer elhelyezésében. Az E 7SUB frekvenciatartományának széleskörű beállításával, az könnyedén integrálható akár a nagyobb padlón álló, akár kis kompakt hangsugárzókkal.

A Jamo E 7 sorozat modelljei szeptemberben már várhatóan idehaza is kaphatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .