A Texas Instruments is „belehúz” a DLP-vel

1. Oldal

DLP logo Az utóbbi időben a DLP fejlesztéseket „kényelmesen adagoló” Texas Instruments érzékelve a nagyképernyős, HDTV felbontású, digitális TV készülékek és projektorok piacának erősödését és a versenytárs LCD, és LCOS technológiák fejlődését, piaci előretörését, elérkezettnek látta az időt, hogy pozícióit tovább erősítve bemutassa újdonságait. Erre a múlt heti Las Vegasi CES nyújtott remek lehetőséget.

A bemutatott DLP technológiai fejlesztések a TV készülék- és vetítőgyártóknak termékskálájuk szélesítését, a vásárlóknak pedig még élesebb, tökéletesebb képet, megnövelt kontrasztot és mélyebb, gazdagabb fekete színárnyalatokat biztosítanak.

  A „DynamicBlack” technológia dinamikusan optimalizálja a képminőséget, a sötét jelenetek részleteinek gazdagításával és 5000:1-hez (elméletileg elérhető) kontrasztaránnyal mélyebb fekete szintet nyújt.

  Új 720p és 1080p felbontású DMD képmodulátor chipek, melyek már a legújabb, nagyobb kontrasztarányú „DarkChip2” és még egyenletesebb, tökéletesebb, pixelezettségtől mentes képet biztosító „SmoothPicture” technológiákra épülnek. Ezek közül a 1280x720p pixel felbontású HD3 – a kép jobbítása mellett az árcsökkentés céljából született – chip a CES-en már a Samsung HD3 Series TV készülékeiben volt látható. Az 1920x1080p felbontású xHD3 chip a „DynamicBlack” technológiával kiegészítve még csak demonstrációs formában volt kiállítva, de beszámolók szerint rendkívül meggyőző képminőséget produkált. Érdekesség, hogy az új chipeket kifejezetten a hátulról vetítős (projektoros) TV készülékekbe szánják, és nem az un. frontvetítőkbe (projektorokba).

xHD3 TV Samsung házban
  A már korábban megjelent és számos projektorban (lásd az EISA díjas InFocus Screenpaly 57001125) bizonyított 16:9 képarányú PAL felbontásra (1024x576p pixel) optimalizált „Matterhor” DMD mellett itt az NTSC (854x480p) változat is, melyet egy új DDP2000-es képfeldolgozó ASIC áramkörrel kiegészítve a kedvezőbb árú vetítők alaptechnológiájának szánják. A fejlesztés célja tehát itt is a DLP technológiájú vetítők ár és minőségi versenyképességének javítása. Az első a CES-en kiállított, fenti technológiákra épülő projektor az InFocus Screenpaly 4805, mely várhatóan az év második felében lesz kapható.

A fentiek mellett a Texas Instruments mérnökei jelentős fejlesztőmunkát végeznek az egy DMD chipes DLP technológia színtárcsáján, a „szivárványhatás” kiküszöbölése érdekében és hírek szólnak egy új, a színtárcsát feleslegessé tevő és jobb színhűséget eredményező három chipes modulról is, mely az ilyen kivitelű vetítők megvalósítási költségeit csökkenthetik, bár ezek továbbra is a kategória csúcsát képviselik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .