Jönnek a még színesebb színes TV-k

1. Oldal

A Mitsubishi és más TV gyártók támogatják azt az xvYCC elnevezésű új színtér meghatározási szabványt, aminek alkalmazásával várhatóan jelentősen gazdagodik a televíziók által előállított színpaletta.


A röviden csak xvYCC-ként emlegetett szabvány (teljes címe: „Extended YCC Colorimetry for Video Applications”, szabványszáma: IEC 61966-2-4) tulajdonképpen a televíziózás színspektrumának, a digitális korszaknak megfelelő megújítását jelenti.

Az érzékelhető vagy képernyőn megjeleníthető színek tartományát reprezentálja a „színtér” (Colour space). A jelenlegi színtér szabványok csak a természetben létező színek egy részét határozzák meg. A probléma tehát az, hogy a jelenlegi színtér szabványok és az erre alapuló televíziós színmegjelenítés, korlátozott és pontatlanul specifikálja a színeket. Vagyis hiába léteznek ma már az olyan képmegjelenítési technológiák, mint például a legkorszerűbb plazmaképernyők, LED-es megvilágítású LCD kijelzők, vagy hátulról vetítős TV-k, melyek eddig képernyőn nem látott színeket is képesek megjeleníteni, ezeket a szabvány korlátai miatt nem élvezhetjük. Az alábbi ábra jobboldalán egy olyan diagram látható, mely a színteret jeleníti meg (egy adott eszköz által leírható színeket mutatja). A színárnyalatok teljes területe az emberi szem érzékelte, természetben előforduló színeket reprezentálja. A háromszög az RGB színteret ábrázolja.

xvYCC_szinter.JPG
Az xvYCC színtér szabvány azáltal, hogy egy algoritmus segítségével határozza meg a színeket (erre utal az ábra baloldalán a két tengely), pontosan képes specifikálni az összes színt, és lehetővé teszi bármely látható szín képernyőn való megjelenítését (ez 1,8-szer annyi szín, mint amit a jelenleg alkalmazott szabvánnyal lehet megjeleníteni). Az új szabvánnyal tehát több és gazdagabb színek válnak láthatóvá.

Az első olyan TV készülék, mely ezt a szabványt használta egy Sony BRAVIA modell volt, és a 2006-os CES-en mutatták be. A Mitsubishi jövő áprilistól tervezi alkalmaznia a szabványt TV-iben. A műsorsugárzók szintén kezdik megépíteni xvYCC-ra kész rendszereiket, így már képesek a szabvány nyújtotta előnyöket kihasználó programokat szolgáltatni.

Az új szabványt tovább javítja majd a „Deep Color” technológia, mely a színárnyalatok közötti finom eltéréseket simítja ki.

Mind az xvYCC szabványt, mind a „Deep Color” technológiát támogatja a legújabb 1.3-as HDMI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .