Panasonic: már idehaza is kapható a PT-AE1000E teljes HD vetítő

1. Oldal

A Panasonic PT-AE1000E az első 1920×1080 pixeles, teljes HD felbontású házi-mozi vetítő, mely már megvásárolható. A műszaki megoldásaiban igen korszerű LCD projektor sikerre van ítélve.


A Panasonic PT-AE1000E3179 az Epson új, D6-os Crystal Clear Fine (C2Fine) technológiájú LCD képmodulátorait alkalmazza. A panelek az 1920×1080 pixel felbontás mellet szervetlen folyadékkristály-rendező rétegüknek köszönhetően minden eddiginél tökéletesebb fényzárást, s így igen jó feketeszintet produkálnak.

S, hogy a feketék még mélyebbek, gazdagabbak legyenek dinamikus írisz szabályozza másodpercenként 60-szor a lámpából az optikába jutó fénymennyiséget. A rendszer az egyes képek fényerejét analizálva nemcsak az íriszt, de a lámpa teljesítményét és a gammagörbét is változtatja.

A nagyfelbontású képhez illeszkedöen egy a teljes HD felbontással kompatibilis lencsét fejlesztettek a vetítőhöz, mely 16 lencseelemből áll. Új a három (vörös, zöld és kék) modulált alapszín fénysugarát egyesítő „Clear Prism” azaz tiszta prizma is. Az éles, kontrasztos képhez, és a 11.000:1 kontrasztarányhoz tehát a vetítő optikai rendszere is hozzájárul.

Hogy a vetítő az UHM lámpa fényét optimalizálva közelít ugyanolyan színskálát képes előállítani, mint a digitális mozikban elvárt, az a speciális „Pure Color Filter Pro” optikai színszűrőnek köszönhető. Amellett, hogy ez javítja a képet alkotó három alapszín tisztaságát, mélyebb feketéket is eredményez.

A korábbi Panasonic házi-mozi vetítőkben is alkalmazott „Smooth Screen” technológia, ebben a modellben is a pixelek közötti „csirkeháló” eltüntetését szolgálja.

PT-AE1000.jpg
A PT-AE1000E3179-hez új, „Cinema Works Pro” elnevezésű képfeldolgozó elektronikát terveztek, mely 14-bites, s így a szürkeskála lépcsők száma 16.384, amivel a kép igen finom textúrája is láthatóvá tehető. Az új skálázó áramkör a kép tulajdonságainak és a szomszédos pixeleknek megfelelően konverzálja át a pixeleket. Ez nemcsak a képélességet javítja, és a zajokat csökkenti, de a szabvány TV adás vagy DVD felbontásából is kiváló nagyfelbontású képet állít elő. Az MPEG zajcsökkentés képről-képre érzékeli a bemeneti jel változását, és ennek megfelelően számolja ki, az eltávolítandó zaj mennyiségét, minimalizálva a blokk és moszkitó zajokat. A progresszív képfrissítés automatikusan érzékeli mikor a bemeneti jel filmből származik (3/2 képösszeállítás), a HD minőségű váltott-soros jelet pedig a minőséget megtartva alakítja progresszívvé. A dinamikus élességkontroll csak azokat a pixeleket élesíti a képen, ahol a fényerő szintje csak kicsit változik. Ez nagyban csökkenti a zajok felerősítését és tiszta, természetesen képet eredményez.

A vetítő olyan beállítási lehetőségeket kínál, mely csak a professzionális képmegjelenítőknél megszokott. A hullámforma monitor funkcionális kijelzője segítségével az eltérő szintű forrásjelekhez is pontosan beállítható a korrekt fekete szint (világosság) és fehér szint (kontraszt). A „Cinema Color Management (CCM)” innovatív színkorrekciós rendszer az egyes színek szabad módosítását teszi lehetővé a szomszédos színek megváltozása nélkül. A vetítő mind a hét kép-üzemmódjában három-három gammaszint választható, és olyan széleskörű beállítási lehetőségeket kínál, mint egyik korábbi modell sem. A beállítások három memóriába eltárolhatóak. A gyors és könnyű képméret és élesség beállítást tesztábra segíti. A kétszeres nagyításátfogású motoros optika és széles tartományban használható lencseeltolása révén a vetítő szinte bárhol elhelyezhető.

Kapcsolódó linkek:

Epson EMP-TW1000: az új 1080p-s 3LCD vetítő
Panasonic: a CEDIA-n bemutatkozott a 1080p felbontású PT-AE1000 LCD vetítő
Epson: kezdődik az új, D6-os LCD képmodulátor panelek tömeggyártása
Panasonic PT-AX100: az új 3-LCD-s HDTV házi-mozi vetítő
Sony: a „gyöngyszem” VPL-VW50 1080p SXRD vetítő
Rövidesen bemutatkozik a Mitsubishi HC5000 teljes HD felbontású LCD vetítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .