HDTV az Egyesült Királyságban DVB-T-n?

1. Oldal

Az Egyesült Királyság négy jelentős műsorszolgáltatója kíván földi sugárzású HDTV programot indítani még az analóg adások 2012-es kikapcsolása előtt.
Befejeződött a BBC, ITV, Channel 4, Channel Five által még március végén elkezdett kísérleti HDTV adás, amit néhányszáz londoni élvezhetett az ottani földi digitális DVB-T műsorsugárzás (Freeview) jóvoltából. A próbában résztvevők közel 86 százaléka azt várja, hogy három éven belül nagyfelbontású (HD) műsorszolgáltatást nézhet, ami jóval korábbi dátumot jelentene, mint a 2012-es teljes digitális átállás időpontja. Tízből kilencen hiszik úgy, hogy az említett négy műsorszolgáltató kell, hogy a HD fejlődés élvonalában álljon.

BBC_HDTest.JPG
„Még ebből a szerény próbálkozásból is tisztán látszik, a közönség mindinkább azt várja tőlünk és más műsorszóróktól, hogy a jövőben minőségi nagyfelbontású programokat kínáljunk a Freeview-n.” – mondta Seetha Kumar a BBC HDTV-ért felelős vezetője.

A probléma csak az, hogy a HDTV négyszer-ötször nagyobb sávszélességet foglal el, mint a jelenlegi standard felbontású digitális TV. A BBC a földi sugárzású HD bemutatóadásokat 10 Mbit/s adatsebességgel, MPEG4 tömörítéssel továbbította, és a próba során Humax és ADB szabvány MPEG4 HDTV dekódolókat alkalmaztak digitális földi TV (DTT) vevőkkel.

A Digital TV Group (DTG) vizsgálja egy polarizációs megközelítés használatát, mely alkalmazható lenne HD szolgáltatás továbbítására a jelenlegi műsorszórás mellett. Ez az egyik lehetőség, a másik a nemzetközi DVB szabványcsoport által megalkotott második generációs DTT specifikáció lenne, de ehhez egy új rádióvevő áramkörre lenne szükség, ami 2009. előtt valószínűleg nem születik meg.

Műszakilag a teszt az elvárásoknál sikeresebben zajlott, s az összes fontosabb technikai akadályt sikerült leküzdeni. Mindazonáltal a földi sugárzású HD szolgáltatás még az Egyesült Királyságban – mely élen jár a digitális televíziózás terén – kisvalószínűséggel indulhat el az analógról teljes digitálisra való átállás előtt. Akkor viszont a spektrum kiosztásánál a piac fog dönteni, s ha a HD-re lesz igény, akkor arra fogják használni a frekvenciákat legalábbis egy ottani kormányszóvivő szerint.

Kapcsolódó linkek:

BBC: 2006-os FIFA Világkupa és tenisz Wimbledonból nagyfelbontásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .