JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?

Csatlakoztatás; Elhelyezés; KezelésA JVC DLA-HD1 megújult technológiáinak köszönheti natív 15.000:1 kontrasztarányát. Erre eddig egyetlen vetítő sem volt képes. Arra voltunk kíváncsiak mennyi látszik ebből, s a többi műszaki tulajdonságából a vele vetített képen.

Csatlakoztatás

A DLA-HD1 két HDMI videojel bemenettel rendelkezik, vagyis két digitális jelforrás is csatlakoztatható hozzá.

DLA-HD1_csatik2.jpg
Ezek mellett a szokásos analóg bemenetek is megtalálhatóak a vetítőn: S-Video, kompozit és komponens (YUV), illetve az utóbbiak SCART (RGB+Sync) jelet is fogadnak. Talán csak a külön analóg VGA bemenet hiányzik PC csatlakoztatáshoz. Így ugyanis az egyik HDMI bemenetet kell erre a célra felhasználni, ami csak az 1.280×720 vagy 1.920×1.080 pixelre konfigurálható PC videót támogatja, a VGA, XGA és SXGA felbontásokat nem, ráadásul manapság még nem minden PC vagy laptop rendelkezik digitális képkimenettel.

A támogatott videojelek (480i/p, 576i/p, 720p60/50, 1080i60/50, 1080p60/50/24) közül különösen a HDMI-on keresztül feldolgozható 1080p/24 örömteli, mert a Blu-ray és HD DVD lemezeken is ilyen formátumban, azaz a filmkamerák által rögzített másodpercenként 24 képkockával tárolják a filmeket.

A vetítőn van egy RS-232C vezérlőport is, melyen keresztül jelenleg a távirányítóról is elérhető funkciók és paraméterek beállítása lehetséges, de állítólag a gyártó fontolgatja, hogy esetleg külön szoftvert fejlesz további képparaméterek PC-ből történő kontrollálásához.

Elhelyezés

A DLA-HD1 rendkívül rugalmasan helyezhető el a vetítővászonhoz képest. Több mint kétszeres nagyításátfogású optikájával nem sok vetélytársa akad a hasonló kategóriájú házi-mozi vetítők között.

DLA-HD1_vetitesi tavolsag.JPG
Ahogy az a fenti vetítési távolságokat tartalmazó táblázatból látszik egy házi-mozikban megszokott 2,5 méteres (100 inch) átlójú 16:9-es arányú képet már 3 méterről, de egy hosszabb szobában akár 6 méterről is elő lehet állítani ezzel a vetítővel.

A nagyításátfogás ráadásul egy igen széles tartományban állítható kép-illetve lencseeltolással párosul.

DLA-HD1_kepeltolas.JPGRemote_120px.JPG
A kép tengelyétől függőlegesen akár 80%-al, vízszintesen pedig 34%-al tolható el a kép, persze nem egyszerre. Kritikát érdemel ugyanakkor, hogy a lencseeltolás mechanikájával elég küzdelmes pontosan beállítani a kép helyzetét. Az optika alatti meglehetősen kicsi és nehezen kezelhető forgatókerekek ugyanis nem eléggé finoman mozgatják a képet. Hiányzik az is, hogy a már megfelelően beállított képhelyzetet nem lehet semmivel fixálni, bár úgy tűnik az magától nem állítódik el.

Némi türelemmel és a fenti lehetőségekkel azonban a DLA-HD1-nek szinte bármely helyiségben könnyű helyet találni.

Kezelés

Minden vetítő megítélésénél fontos, hogy miként végezhetőek el a szükséges beállítások, azaz minden szempontból megfelelő-e, de mégsem szükségtelenül bonyolult a kezelés.
A DLA-HD1 „infra” távirányítója világosan strukturált, gombjainak elhelyezése logikus. Mind a különböző alap képbeállítások, mind a bementi források közvetlen gombnyomással választhatóak ki. A fontosabb képparaméterek (színtelítettség, képélesség, gammakorrekció, színhőmérséklet, kontraszt és világosságszint) külön gombokkal közvetlenül szabályozhatóak, s ez alatt ott a menükezelő szekció. A gombok természetesen kapcsolható háttérvilágítással rendelkeznek. A távirányító megbízhatóan működik a vetítővászonra irányozva és mögöttünk elhelyezkedő vetítő esetén is. Minden fontosabb kezelőgomb megtalálható a vetítő tetején is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .