JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?

BeüzemelésA JVC DLA-HD1 megújult technológiáinak köszönheti natív 15.000:1 kontrasztarányát. Erre eddig egyetlen vetítő sem volt képes. Arra voltunk kíváncsiak mennyi látszik ebből, s a többi műszaki tulajdonságából a vele vetített képen.

Beüzemelés

A DLA-HD1 menüje hat fő kategóriából áll. Ezek az angol nyelűt használva (magyarnyelvű sajnos nincs) az „Image”, „Setup”, „Video”, „Install.”, „Func.” és „Info.”.

Image_menu_adjust.JPG
Az „Image” menüben a képparaméterek beállításához férhetünk hozzá. Ezen belül az „Image Adjust”-ben a fontosabb képjellemzők: kontraszt, világosságszint, színtelítettség, kalibrálhatóak mondjuk egy tesztlemez mérőábráival, valamint a képélesség és zajcsökkentés amikkel a vetítő Gennum jelfeldolgozásának kiváló zajkorrekciója konfigurálható.

Image_menu_Color_Temp..JPG
A „Color Temp.” azaz színhőmérséklet almenüben a gyári alapbeállítások és a felhasználói módosítás lehetősége található. A „Low”, „Middle” és „High” alapbeállítások közül a „Middle” felel meg a 6500 Kelvin fokos fehér fény színhőmérsékletének (a D65 kalibrálásnak). Akik maguk akarják beállítani a színhőmérsékletet a „User1/2”-öt választva tehetik ezt meg az RGB szabályzókkal, amik kiindulásként a „High” színhőmérséklet, azaz minden szín maximális értékén állnak, tehát csak csökkenthetőek. Az RGB szabályzók beállítása érinti az egész kép világosságszintjét is.

Image_menu_Offset.JPG
Ugyanez mondható el az „Offset” menüpontban található RGB szabályzásról is, mely kifejezetten az egyes alapszínek világosságszintjét állítja nagyobb lépésekben. Hogy ezek a lehetőségek elegendőek-e a színhőmérséklet pontos beállításához függ a vetítő gyári beállításának linearitásától, márpedig mint azt képminőség vizsgálatánál tapasztaltuk ez adott.

A „Gamma” menüben négy előre beállított gammakorrekciós görbe közül lehet választani. Ezek közül a „Normal” felel meg a videoszabványnak, az „A” görbével alig látható változás az előzőhöz képest, talán csak a feketéhez közeli sötét képelemek eltérése hangsúlyozottabb, és jobban érzékelhető mondjuk egy nem tökéletesen elsötétített szobában. A „B” nem túl érdekesek, mert a valamivel meredekebb gammagörbétől a színek kicsit tökéletlenebbek, de a képmélység nem javul. A „C” viszont a laposabb görbe miatt az enyhén megvilágított környezetben való vetítéshez alkalmazható.

Image_menu_Pixel_Adjust.JPG
Az „Image” menü utolsó almenüje a „Pixel Adjust” nagyszerű dolog. Végre egy vetítő, mely kellő fontossággal kezeli a képpontokat alkotó alapszínek pontos fedésének, azaz a konvergencia a kérdését. Bár egy ilyen felbontású 3 képmodulátoros vetítő esetén a képfelület összes képpontjában lehetetlen tökéletes konvergenciát elérni, azért annak elég jónak kell lennie ahhoz, hogy a megjelenített kép kontúros élein ne legyenek zavaró elszíneződések. Ebben a menüben a három alapszín összes képpontját néhány pixelnyivel jobbra-ballra illetve fel-le lehet léptetheti. Ez a léptetés az egész képet érinti, s ha például a kép baloldalán és jobboldalán nem azonos a konvergencia, akkor így nem lehet megoldani a problémát, vagyis csak a kép közepén el lehet érni a teljes fedést.

A többi menüről csak röviden: A „Setup” menü leginkább a különböző képbeállítások tárolására, illetve az eredeti gyári beállítások visszaállítására kínál lehetőséget, valamint furcsa mód itt van a HDMI PC/Video szintválasztás.

A „Video” menü a bemenőjelekkel kapcsolatos beállítási lehetőségeket kínál. Az „Install” menü a vetítő elhelyezésével és a képernyőn megjelenő kijelzéssel kapcsolatos beállításokat kezeli. A „Funkc.” menü a sehova máshová nem beilleszthető lehetőségeket tartalmazza, melyek közül a leghasznosabb a „Sleep Timer” valamint a 6 tesztábra, melyek segítik a vetítő beállítását. Az „Info.” menüben a kiválasztott bemeneten érkező videojel felbontása és formátuma, valamint a lámpa üzemóraszáma olvasható le.

Mindent összevetve a vetítő beállításához szükséges menüparaméterek a szükséges minimumra korlátozódnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .